"За първи път в мотиви за отстраняването на главен секретар не се цитира извършена служебна проверка и последващо дисциплинарно производство, а "социологични проучвания". При това социологията на служебния кабинет определено не е вярна!" Това написа в профила си във Facebook Младен Маринов - бивш министър на вътрешните работи, като коментар за освобождаването на Ивайло Иванов от поста главен секретар на МВР.

"14 май 2021 г. Из мотивите на служебния министър-председател Стефан Янев за уволнието на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов: "Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна...", пише Маринов и добавя:

"19 февруари 2021 г. Из "Равносметка на институционално доверие в края на този мандат и моментна картина на електоралните нагласи" - социологическо изследване на "Галъп интернешънъл": "В този мандат армията имаше ръст на доверието, за да достигне в началото на тази година до най-високото в последните десетилетия ниво от 54% доверие, при 28% недоверие. В края на този мандат полицията също завършва на плюс. Традиционно при нея нивата на доверие и недоверие са сходни - около 40-50%. На фона на много други институции у нас, това е добър атестат. В последния месец доверието там е 54%, а недоверието е 36%.".

Бившият вътрешен министър благодари на Ивайло Иванов за работата им заедно.

"Заедно с Иво Иванов сме вървели нагоре по професионалната стълба в полицията и министерството. Благодаря му, за работата, която свърши като директор на СДВР и след това като главен секретар. За нас, винаги на първо място е била екипната работа. Затова, когато подадох оставка като министър миналата година бях спокоен. Защото много добре познавам качествата на хората, с които бяхме един ръководен екип. И с Иво Иванов, и с Ицо Терзийски, и с всички директори на главни и областни дирекции на МВР", отбелязва Маринов във Facebook.

"Ще посоча само няколко неща, които нашият екип направи през последните 4 години:

Постигнахме трайна тенденция към намаляване на общата престъпност, включително т. нар. битова престъпност. Продължи и устойчивата тенденция на намаляване на регистрираните убийства, кражби и грабежи и посегателства спрямо МПС. Увеличи се разкриваемостта на престъпленията.

В тясно взаимодействие с прокуратурата ликвидирахме телефонните измами, които тормозеха много възрастни хора в страната. Чувствително намалихме случаите на насилие над възрастни хора в малките населени места.

През 2017, 2019 и 2020 г. са разкрити всички убийства в страната с изключение на само едно.

Успяхме да намалим жертвите на пътя. Само за последната 2020 г. е отчетен значителен спад и по трите показателя - тежки ПТП, загинали и ранени спрямо предходната година. Намалението на тежките ПТП е с 15,2%, на загиналите с 26,1% и на ранените със 16,3%, спрямо същия период на 2019 г.

Ефективно защитихме държавната граница и възпрепятствахме мигрантския натиск.

Успокоихме системата и дадохме възможности на колегите да работят спокойно, увеличихме възнагражденията в полицията и МВР и създадохме условия за по-достоен личен живот на колегите", добавя той.

По думите му МВР не е допуснало протестите да бъдат окървавени и да бъде застрашен етническия мир в България и призова новият служебен вътрешен министър да опровергае тези факти.

"На 4 септември 2020 г., два дни след бруталния опит за уличен погром срещу българската държавност на жълтите павета в т. нар. "триъгълник на властта" в София, главният секретар на МВР ясно и открито заяви своята позиция и защити действията на полицията. "Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите? Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата, ли?", попита Иво Иванов президента. Отговор не последва. Но миналата седмица, ТЕ дойдоха за него. Г-н главен секретар Ивайло Иванов, гордея се, че сме служили рамо до рамо с теб в българската полиция", пише на финала Младен Маринов.

Ивайло Иванов беше отстранен от поста главен секретар на МВР, като основен мотив за освобождаването му е полицейското насилие от протестите на лято 2020 г. Самият той заяви, че научил това от медиите и напуска МВР с "високо и гордо вдигната глава, не се срамува от нищо и не се крие".