Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията, заяви председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев пред БНР. Темата се обсъжда на националната конференция на адвокатите във Велико Търново, посветена на независимостта като ценност.

"Адвокатите са изключително притеснени това, което се прави, дали е достатъчно обмислено, дали е достатъчно направено по начин, по която трябва да бъде, защото законът е трайни обществени отношения - по дефиниция, а конституцията е най-трайните обществени отношения", коментира Дерменджиев.

Той посочи, че адвокатите не са били канени в дискусии и обсъждания на подготвяните корекции на основния ни закон.

"За да се прави това, трябва да бъдем изключително внимателни. Ние не сме участвали в големите дискусии, които се правят по темата. Тепърва очаквам парламентът да ни покани, тепърва очаквам ние да си изградим позиция по тези въпроси", каза председателят на съсловната организация.

Адвокати от цялата страна участват в националната есенна научно-практическа конференция на съсловието в Музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново, организирана от Висшия адвокатски съвет и Великотърновската адвокатура на тема "Независимостта като ценност". Форумът е посветен на 115 години от обявяването на Независимостта на България.

Конституционният съдия Атанас Семов пък предложи по време на конференцията още една промяна в Конституцията - там да бъде вписана като историческа столица Велико Търново.

Важен държавно укрепителен акт би било, ако в Конституцията се запише, че Велико Търново е историческа и духовна столица на България, смята проф. Атанас Семов. Той посочи, че за това е нужна широка гражданска подкрепа и отправи апел към членовете на българската адвокатура да подкрепят идеята, информира БТА.

Кметът на Старопрестолния град - Даниел Панов, припомни, че през 2019 година, 44-ото Народно събрание единодушно приема решението на Инициативния комитет, съставен от общественици, историци и родолюбци, и председателстван от адвокат Йордан Цветанов, Велико Търново да бъде признат за Историческа и духовна столица на България, а следващата стъпка е тази особена роля да бъде вписана в Конституцията. Велико Търново е бил българска столица от 1185 г. в продължение на 208 години.

По план промените в Конституцията трябва да бъдат гласувани на първо четене на 6 октомври и на второ - около 6 декември, казаха преди дни лидерите на партиите от управляващото мнозинство. Промени в частта за съдебната власт и прокуратурата, отмяната на 3 март като национален празник, намаляване на президентските правомощия чрез промяна на правилата за действие на служебното правителство, членството ни в НАТО и ЕС са част от предложенията за редакция на основния закон.