ПП АБВ и още 6 партии ще се явят на европейските избори като "Коалиция за България. Това стана ясно по време на пресконференцията в централата на АБВ. Формацията ще бъде председателствана от лидера на АБВ Румен Петков.

Партиите, които участват в "Коалиция за България" са: ПП "Алтернатива за българското възраждане", ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Българска левица", ПП "Българска партия Либерали", ПП "Възраждане на Отечеството".

По време на срещата беше представен политическият договор за сътрудничество, както и коалиционното споразумение между политическите сили. Формацията е обединена от единомислието за безпътицата и упадъка във всички сфери на живот в страната.

Рамковото споразумение на "Коалиция за България" се обединява около пет основни цели: За силна държава и сигурност за гражданите, за завръщане на икономическия и политически суверенитет на България; за борба с бедността и демографската катастрофа, за социалната справедливост и повишаване на доходите; за гарантиране на енергийна сигурност на България; за възраждане на българското село; за общодостъпно и качествено здравеопазване и образование, за развитие на българската духовност и култура.

Румен Петков припомни, че БСП отказаха да участват съвместно с ПП АБВ на европейските избори.

"Коалиция за България" е перспективен модел, който излъчва стабилност и предсказуемост, каза още Петков.

"Ние се обръщаме към нашите сънародници за подкрепа, представяйки стратегическа визия за развитието на страната и политическо-стратегическо споразумение, което гарантира съвместното ни участие в предстоящите европейски избори, местни избори, парламентарни и президентски", обясни Петков.

"Българските граждани в "Коалиция за България" трябва да виждат сигурност, стабилност, предсказуемост и готовност да се води политика на открит диалог и политики, които отговарят на обществените интереси и държавата", заяви председателят на АБВ. "Коалиция за България" е перспективен модел. Тя излъчва перспектива, стабилност и предсказуемост. Това са изборите, на които се явяваме заедно, но със същата енергия ще се готвим и ще участваме за изборите в местните органи за самоуправление, парламентарни и президентски, които предстоят до следващите европейски. И това трябва да е ясно за всички", допълни Румен Петков.

Петков отбеляза, че все още не е избран водачът и участниците в листата на "Коалиция за България" за европейските избори. "Има повече от 25 номинации, които са излъчени от АБВ, "Българска левица" и "Блока на труда", но не искаме да коментираме теми в обществото, които не са изчистени между нас", посочи той.