АБВ алармира, че редица фактори ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ "Белене". Информация по темата изнесе на пресконференция заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева.

"Миналата седмица министърът на енергетиката обяви, че е изненадана, че има българско участие с интереса за изграждането на проекта АЕЦ "Белене". Смело мога да кажа, че не съм изненадана, че има редица лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ "Белене", както провалиха "Южен поток". Надявам се на правителството и на народните представители, които ще докарат проекта до реализация и ефекта, който ние търсим - енергетика на достъпна цена, която АЕЦ "Белене" ще осигури", посочи още заместник-председателят на АБВ. Тя отчете, че АЕЦ "Белене" може да гарантира достъпна и прогнозириуема цена на електроенергията.

Именно за това от партията изпращат предложение до министъра на енергетиката и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Предложението на АБВ във връзка с процедурата за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". В него ПП АБВ настоява министърът на енергетиката да възложи на работната група, която ще разгледа заявките и ще изготви "кратката листа", да изиска следната информация от всички фирми, подали заявления и писма за намерение в наскоро приключилата процедура за избор на стратегически инвеститор:

С какъв собствен капитал разполага всяка от фирмите, подала заявка за участие?

Кой е фактическият собственик на всяка от компаниите, изявили интерес?

Какъв е произходът на капитала на фактическия собственик на компаниите?

Препоръчваме на Комисията тази "кратка листа" да се започне само със стратегическите инвеститори, които искат да изкупят цялата мажоритарна част; В случаите, в които има подадена заявка от страна на консорциум, молим да се изиска информация от всяка от фирмите в този консорциум", се посочва още в писмото, адресирано до министър Петкова и Цвета Караянчева.

"Пред вас е писмо, което вчера входирахме на вниманието на Министерството на енергетиката и към председателя на Народното събрание относно темата за АЕЦ "Белене". ПП АБВ винаги е била изключително последователна в политиката си по защита на АЕЦ "Белене". Ние сме единствените, които продължаваме вече 5 години да настояваме проектът да бъде 100 % изцяло държавно участие. За нас от една страна това е енергийна независимост, но също така национална сигурност. Приходите, които в бъдеще ще се превърнат и в печалба от проекта, мислим, че е редно да останат в България, вместо да ги даваме в ръцете на стратегически инвеститори, без значение откъде ще бъдат те", подчерта Ганчева.

Тя обясни, че в писмото си от АБВ се обръщат към министъра на енергетиката да разпореди на постоянната комисия, която предстои в рамките на 90 дни да разгледа проектните предложения да изиска информация, която е важна да не се допусне спекула в проекта и той да не бъде провален, както с други проекти се е случвало. "За каква информация помолихме? Кой е собственикът на капитала на фирмите, които са заявили интерес в изграждането на проекта. Фактическият собственик и какъв е произходът на средствата", допълни още Ганчева.

По думите й е изключително важно в случаите, в които има консорциум, тази информация да бъде изискана за всички фирми, част от консорциума. "Нещо изключително важно, което предложихме е комисията, която ще направи така наречената "къса листа" в срок от три месеца да включи и покани в нея само тези стратегически инвеститори, които ще изкупят мажоритарната част от АЕЦ "Белене". Тази практика ще доведе до две неща. На първо място много по-лесно ще се структурира проектът, на второ място спекулантите по естествен начин ще бъдат изчистени", коментира още заместник-председателят на АБВ. Тя поясни, че е оптимист за изготвянето на "кратката листа", но по думите й остава големият въпрос кои стратегически инвеститори по какъв начин ще предложат калкулацията на проекта.

"Другата част от днешната тема за енергетиката е "Булгаргаз". Предполагам, че сте запознати, че на 10 август "Булгаргаз" искат от КЕВР още едно увеличение на цената на природния газ. Не мога да се сетя за друг пример, който да покаже смея да кажа некадърното управление в "Булгаргаз". За никого не е тайна, че цената на втечнения природен газ от март месец на световната борса пада. Още през март месец сигнализирахме, че е редно "Булгаргаз", който е национален, обществен доставчик да инициира процедура, при която да си направи истинската диверсификация на пазара на газ, да намери алтернативен доставчик, който да гарантира по-ниската цена", заяви още Ганчева. Заместник-председателят на АБВ отчете, че след всяка пресконференция на партията от "Булгаргаз" веднага имат ответни действия.

"Април месец направиха един куц търг, на който не се яви никой. Понеже ги обвинихме, че няма резултат, юни месец решиха да не правят търг, директно си избраха две фирми, поканиха ги, сключиха договор с тях. Тогава сигнализирахме КЕВР, които в момента правят проверка по случая, че това не са принципи на прозрачно управление. Не можеш да сключиш договор с две лица, без преди това да си поканил всички участници на пазара и че имаме подозрение, че тези участници няма да доведат до намаляване на цената. Ето сега 10 август предложението на "Булгаргаз" към КЕВР е точно това - "увеличете цената".

Защо се увеличава цената при положение, че цената на природния газ е трайно ниска, при положение, че има сключен договор с две фирми, с които се твърдеше, че ще се диверсифицира пазара на газ. Отговорът е, че тези две фирми са поредните спекуланти, които обират разликата. Факт е, че тези две фирми, с които беше сключен договор към датата за сключване, нито една нямаше сертификат и нямаше сключен договор за купуване на втечнения газ от Гърция. Надявам се, че проверката на КЕВР ще приключи максимално бързо. Дотогава искаме да напомним на "Булгаргаз", че един друг вариант за понижаването на цената на природния газ е да се ползва една препоръка на ЕК", каза Ганчева. Тя обясни, че така при трайно понижаване на цената на алтернативна доставка за дадения пазар може да се иска от доставчика, какъвто е "Газпром", да има намаляване на цената за основния договор. "Тук това е принципната политика на АБВ, няма значение кой е доставчик, важното е цената на природния газ за бита, за бизнеса, да бъде максимално ниска", допълни още Ганчева.

Лидерът на АБВ Румен Петков обобщи, че за проблемите в енергетиката от АБВ още март месец са предупреждавали, че действията и бездействията на правителството ще доведат до това България да не може да изпълни ангажимента си на 1 януари следващата година да имаме тръба и да се реализира Турски поток. "Казвам го с болка, с гняв. Правителствата на БСП и ГЕРБ ликвидираха на този етап възможността България и Европа да получават пряко газ от Русия и да не плащаме транзитна газ на Турция. Това правителство на Борисов е основен фактор за непострояването на тръбата на Турски поток, със забавянето на процедурата", каза още Петков. Той посочи, че страната ни няма определен изпълнител и по този начин България играе ролята на обрания мек спусък на пистолета на челото на Русия за принуда тя да преговаря с Украйна, за да не остане Европа без газ. "Това българско правителство го прави съвършено съзнателно", допълни още Петков.

АБВ продължава битката срещу приватизацията на обособени части от "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД

Надяваме се, че ще успеем да преборим втората вълна от приватизация, започната от Каракачанов и с любезното съдействие на ГЕРБ. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция. "Второто писмо, което вчера входирахме e до премиера, до Министерски съвет и до министъра на отбраната и председателя на Народното събрание. Надяваме се, че ще успеем от АБВ да преборим втората вълна на приватизация, започната от министъра на отбраната, с любезното съдействие на ГЕРБ", каза Ганчева. Тя отчете, че по предложение на Министерство на отбраната се предлага да се гласува приватизация на обособена част, собственост на "Терем", за която министерството не се сеща за какво може да се ползва и за това предлага да се продаде за 1 млн. лв. Ганчева обясни, е в писмото АБВ сигнализира по отношение на цената. "Тази цена, каква е всъщност пазарна ли е? Дали този имот не се стопанисва умишлено зле? Тук преди десетина години една водеща телевизия направи сигнал, разкри злоупотреби, имаше оставки", припомни Ганчева. Тя посочи, че АБВ безвъзмездно ще помогне с консултация така че станцията на "Терем" край Варна да бъде пусната в употреба. "При някои управляващи и министри, единствено обществения натиск е нещото, което може да ги спре да правят безобразия", допълни Ганчева.

Писмената позиция на ПП АБВ, която бе представена на пресконференцията, е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, до вицепремиера Красимир Каракачанов и председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева. В позицията от АБВ апелират да не се приема решение за приватизация на обособена част от имущество на "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД, гр. София - Почивна база "Прибой" - обособен комплекс, преди да се даде детайлен и публичен отговор на следните въпроси:

Каква е реалната пазарна цена на имота?;

Дали имотът умишлено не е развиван и е оставен да се запусне, за да се продаде на безценица?;

Какви възможности съществуват тази почивна станция да се оздрави и да влезе в експлоатация, която да носи приходи на Холдинг Терем?;

"Бихме искали да помолим нашата позиция да бъде предоставена на Председателите на Постоянни парламентарни комисии към 44-то Народното събрание на България. Надяваме се, че народните представители ще проведат публичен дебат по повдигнатия от нас сигнал и няма да гласуват без дискусия решението за приватизация, така стана през април с активи на "ВМЗ Сопот". Изявяваме готовност да се включим активно в обществената дискусия", се посочва още в позицията.

Това не е първият документ, с който АБВ се противопоставя на разпродажбата на "Терем". В началото на месеца партията внесе питане - сигнал за разпродажбата на обособени части от дружеството във Варна. Сигналът бе адресиран до Министерство на отбраната, до председателя на Народното събрание, до председателите на парламентарните комисии. На пресконференция тогава от АБВ обърнаха внимание, че става въпрос за 2000 кв. м., уникално място, сред широколистна гора, на 2 км от плажната ивица, като подчертаха, че се предлага имотът да се приватизира наготово за оценка под 1 млн. лв.