Това заяви британският министър-председател Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Следващия месец ще изпратим британски военнослужещи, които да предоставят съвети и обучение в редица области, включително тактическо разузнаване, логистика, медицински грижи", заяви Камерън пред парламентарна комисия.

Той подчерта, че страната му разработва с Украйна програма за обучение на пехотата с цел да бъде подобрена издръжливостта на нейните сили.

Премиерът подчерта, че британските военни ще бъдат разположени далеч от фронтовите линии и няма да участват в бойни действия. Той не изключи възможността за въоръжаване на Украйна в бъдеще, но отбеляза, че засега подходът на Великобритания е да предоставя несмъртоносна помощ.

Камерън предупреди, че ако не се окаже отпор на Русия по украинския конфликт, Москва ще дестабилизира и други страни.

"Ако ние не се противопоставим на Русия, това ще доведе до сериозни вреди за всички ни в дългосрочен план, защото ще станем свидетели на по-нататъшна дестабилизация. Следваща ще е Молдова или някоя от балтийските държави", каза той.

Премиерът спомена и идеята за изключване на Русия от системата за междубанкови плащания Суифт, ако Москва продължи да разпокъсва Украйна, предаде Франс прес.

"В случая на ново голямо навлизане на сили, подкрепяни от Москва или на руски сили в Украйна, надявам се, че ЕС ще отговори енергично с нови санкции, които ще нанесат тежък удар на руската икономика. Ако това не помогне, трябва, разбира се, да обмислим и други идеи като тази за междубанковата система Суифт. Това ще бъде трудно, но логично решение", каза Камерън.

Европейските депутати вече поискаха от ЕС да обмисли такова изключване. Това стана още миналия септември, но компанията Суифт реагира остро на този призив и го определи като несъразмерна намеса в нейното право да извършва бизнес операции и като намеса в нейното право на собственост.

САЩ вече обявиха, че ще изпратят инструктори за обучението на три украински батальона.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери днес каза, че руснаците лъжат, когато казват, че нямат свои военни в Украйна. В комисия на американския Сенат той директно бе запитан "Лъже ли Русия?" и отговори "Да. По различни поводи е лъгала в очите и мен, и други".

Но той не разкри пред сенаторите какво мисли за изпращането на смъртоносно оръжие на Украйна. Кери се оправда с това, че президентът Барак Обама още не е взел окончателн орешение по този въпрос.

За сметка на това той изброи кои са условията за прекратяване на санкциите: пълно примирие, извеждане на всички чуждестранни войници и оръжие от Украйна, пълен контрол от Киев на международните граници и освобождаване на всички заложници и пленници.

По-рано днес стана ясно, че проруските сепаратисти изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия в Украйна.

Анкета: Ще донесе ли споразумението от Минск траен мир?