Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че изявленията на руския му колега Владимир Путин за Крим не заблуждават никого и предупреди, че с намесата си в Крим влиянието на Москва в региона може да отслабне, предаде БТА.

По-рано Путин заяви, че изпращането на руски войски в Крим има за цел да защити руски граждани, но според Обама тези действия са нарушение на международното право.

Обама подчерта още, че международната общност е осъдила извършеното от Русия спрямо Украйна. Той призова за незабавно изпращане на международни наблюдатели там.

"Всички признават, че дори и Русия да има легитимни интереси в ставащото в съседна страна, това не й дава право да прибягва до употреба на сила за упражняване на влиянието си в тази страна"
, каза Обама.

Той отхвърли идеята, че дислоцирането на руски войски в Украйна е било "стратегически хитър ход".

Русия все още има възможността да работи с международната общност за стабилизиране на ситуацията в Украйна, отбеляза той.

Има възможност Украйна да е приятел и на Запада, и на Русия, посочи Обама.

На свой ред Путин каза следното по адрес на западните му партньори:

"Обвиняват ни, че действията ни са незаконни. Но трябва да си спомним за действията на САЩ в Ирак и Либия, където те действаха без каквито и да било санкции или нарушавайки ги. Нашите действия напълно съответстват с нормите на международното право".

И още:

"Нашите партньори подкрепят въоръженото завземане на властта в Украйна и обявиха тези хора за легитимни. Приемаме всички заплахи по наш адрес, като непродуктивни и вредни".

По-късно Обама е предложил на Путин международни наблюдатели да защитят правата на руснаците в Източна Украйна и на Кримския полуостров. Заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел Обама е предложил и участие на руснаци в правителството на Украйна.

АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на Путин за Украйна?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За намесата на Русия в Украйна