Скандалът в пленарна зала се разгоря след декларацията на Коалиция за България във връзка с подписката за референдум, внесена в НС по обед. Въпросът, който е зададен от БСП при събирането на подписката, е: "Искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ "Белене".
Социалистите обявиха, че са събрани над 773 000 подписа при нужни поне 500 000.

Последва отговор от управляващата партия, а нападките преминаха в лични, след като Мая Манолова попита Доброслав Димитров (ГЕРБ), който прочете контрадекларацията на мнозинството, дали се срамува от баща си, защото през 1996 г. е бил директор в "Кремиковци", предаде БТА.

Димитров заяви от трибуната, че с подписката си за "Белене" БСП за подвели гражданите, защото не са казали, че, за да се изплати проектът следващите 20 години пенсиите трябва да бъдат замразени, а данъците да скочат. Опитвате са да подведете хората да се подпишат под нещо, за което техните деца ще плащат. Явно политиката на национална безотговорност няма да бъде променена, подчерта депутатът.

Доброслав Димитров обясни на социалистите, че национално допитване се прави по ключови и принципни въпроси - "за" или "против" ядрената енергетика, например. Не може да задавате въпрос за строителството на "Белене" без да се знае какво ще струва на българското общество, категоричен беше депутатът.

Той направи и ретроспекция как се е развивал проектът и как БСП, когато са били на власт, не са го подписали, ако е бил толкова важен. Депутатът, който е и председател на външната парламентарна комисия, се върна и по-назад - към управлението на Жан Виденов.
Когато фалирахте държавата през 1996 г., посочи Доброслав Димитров, някои от вас бяха министри, половината банки фалираха, след което 8 години стояхте в опозиция, припомни той на народните представители от БСП. И продължи, че с идването си отново на власт през 2005 г. БСП и тройната коалиция са загробили държавата с проекти. В момента пак се опитвате да направите същото, заключи той. И заяви, че акцията с референдума днес е национална безотговорност.

Слава Богу, добави Димитров, хората са умни и затова сте 40 души в ъгълчето на парламента, а в следващото НС трябва и да сте още по-малко.

Декларацията на ГЕРБ предизвика острия коментар на левицата. Позволихте си да обиждате близо 800 хиляди български граждани (събраните подписи са 773 477 - б.р.), народни представители и правителствата преди вас, това е скандално, отговори Мая Манолова. Хората прецениха, че въпросът е коректен, че искат да отговорят. За пръв път българските граждани искат те да решат да има ли "Белене", да има ли ядрена енергетика, а не "самозвани политици като вас", продължи Манолова.
Високомерието към хората се наказва жестоко, предупреди тя.

Делян Добрев: 800 000 ще станат ли "акционери"?


Зададеният от БСП въпрос не дава достатъчно информация на хората за информирано решение, каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, цитиран от БТА.
Хората обаче трябва да знаят, че все още не се знае колко струва този проект. Според най-добрите хипотези той ще струва над 10 млрд. евро, каза министърът. Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране, добави Добрев.

Тези 800 000 души, ако всички те подкрепят централата, дали са съгласни да дадат по 25-30 000 лева, за да се стори АЕЦ "Белене", попита министърът и добави, че дори и да се построи с тези пари централата, това не означава, че електроенергията ще е безплатна. Те просто ще са акционери в централата, електроенергията пак ще си я купуват, ще печелят от дивидентите, които евентуално ще получават от печалбите на тази централа, каза министърът.

Вместо да разхождат стотици хиляди хора да се подписват на техните подписки, можеха да сложат един единствен подпис и да започнат строителството на тази централа, заяви министърът, имайки предвид, че договор за строителство на "Белене" не е бил подписван.