Сега депутати от руската Дума упрекват една германска фондация, че е написала текста на десетокласника.

През последните седмици Николай Десятниченко, който и без друго е слабичък, е свалил цели седем килограма. Скандалите около едно негово изказване в Берлин буквално са го стопили. Всъщност, младежът от сибирския град Нови Уренгой искал просто да се обяви в защита на мира и за помирение между бившите врагове. В своята близо триминутна реч пред Бундестага в Берлин той разказал колко го развълнувала съдбата на един войник от Вермахта.

В рамките на германо-руски ученически проект, в който участвал и Николай, бил открит гробът на германския войник Йохан Рау, загинал по време на Втората световна война. "Бях много тъжен и развълнуван, защото видях гробове на невинно загинали хора, голяма част от които преди това са живеели в мир и не са искали да воюват", гласи част от речта на младежа.

Тези негови думи обаче били възприети в Русия като "непатриотично съчувствие", "предателство" и непознаване на историята на "татковината". Ученикът бил засипан от обиди и заплахи в социалните мрежи. Много известни руски личности също разкритикували изказването на младежа. Нещо повече: гимназията, в която учи десетокласникът, била подложена на административна проверка, директорката получила писмено предупреждение, а на учителката на Николай по немски език било предложено да подаде молба за напускане.

Фондация "Фридрих Еберт" под натиск

В руските медии се твърди, че германската фондация "Фридрих Еберт" е финансирала ученическия проект, в който участвал Николай. Депутатът от руската Дума Евгений Фьодоров например заяви, че фондацията е подучила безброй руски ученици да омаловажават победата на Червената армия. Фьодоров твърди също така, че текстът на изказването на Николай е бил написан от германската фондация.

Поради това руският депутат настоява въпросната фондация да бъде включена в списъка на "нежеланите организации". Фьодоров вече е подал молба до руската прокуратура за провеждане на съответната проверка. Ако решението на прокуратурата, което се очаква до седмица, съвпадне с гледната точка на депутата, това би било равнозначно със забрана на фондацията на германските социалдемократи на територията на Русия.

Председателят на тази фондация Курт Бек, бивш министър-председател на провинция Райнланд-Пфалц, междувременно заяви, че неговата фондация няма нищо общо с въпросния ученически проект. "Фондация "Фридрих Еберт" няма нито финансово, нито организационно и логистично или каквото и да е друго участие в изказването на младия руснак Николай Десятниченко, направено на 19 ноември 2017 пред германския Бундестаг", заяви Бек.

Какво казва Берлин?

Призивът на депутати от Думата за включването на фондация "Фридрих Еберт" в списъка с "нежеланите организации" предизвиква загриженост в германското Министерство на външните работи. Повод за тревога са и "радикалните упреци и острата реторика срещу фондацията по този въпрос".

Райнер Бройл от външното министерство заяви пред ДВ, че правителството в Берлин поздравява програмите за младежки обмен и съвместното изучаване на историята на двете страни, защото ги смята за важен елемент от германо-руските отношения. А тук особено важна била и ролята на Германския съюз, грижещ се за военните гробове.

Факт е, че не фондация "Фридрих Еберт", а именно този съюз е бил инициатор на проекта, по който съвместно са работили групи от руски и германски ученици. От дълги години насам въпросната организация подкрепя проекти за проучването на биографиите на войници от различни страни, убити по времето на Втората световна война.

Целите разноски по пътуването на учениците и на един учител от Нови Уренгой до Берлин са били поети от Германския съюз, грижещ се за военните гробове. Текстът на речта си пред Бундестага Николай написал сам, с помощта на майка си.

"Ние не диктуваме нито на германските, нито на руските ученици, пристигащи по линия на младежкия обмен в Германия, какво да говорят", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. "Идеологически и расистки мотивираната унищожителна война беше подета от Германия.

Тази война донесе на хората неизмерими страдания, ужаси и разрушения – това е безспорно. Мероприятия като възпоменателното тържество в Бундестага, на което е участвал руският ученик, си поставят тъкмо тази цел – въпросните престъпления никога да не бъдат забравени", изясни още Зайберт. Германското правителство изобщо не може да проумее как така московското бюро на фондация "Фридрих Еберт" се е оказало замесено в тази история.

Натискът на руските власти над действащи в Русия германски фондации обаче не е нещо ново. Представителството на фондацията в Москва беше претърсено за първи път още през март 2013.

Същото се случи и с московското бюро на близката до християндемократите фондация "Конрад Аденауер". Навремето обаче тези действия останаха без последствия.

* Текстът е публикуван тук.