Международният валутен фонд (МВФ) постави като условие за участието си в третата спасителна програма за Гърция опростяване на част от гръцкия дълг, който според Фонда е на неустойчиво високо равнище (170% от БВП).

Има ограничени възможности за подобряване на условията от гледна точка на падежите на заемите или лихвите, посочи Йенс Шпаан от финансовото министерство в Берлин, цитиран от ДПА и БТА. Намаляването на кредитите е и ще остане извън споразумението с еврозоната, посочи той.

В неделя германският канцлер Ангела Меркел заяви пред германската телевизия Цет Де Еф, че Гърция не може да очаква орязване на дълга и отбеляза, че до известна степен Атина може да бъде облекчена чрез удължаване на падежа и по-ниски лихви.

Меркел се опитва да отклони заплахата от бунт в редиците на консервативния й блок при гласуването в германският парламент на спасителния план за Гърция на стойност 86 милиарда евро (96 милиарда долара) в сряда.

Всички гръцки издания пишат още и за това какво Гърция е успяла да получи на срещата на Еврогрупата в петък, като подчертават, че това е тригодишно кредитно споразумение в размер на 86 млрд. евро при лихва от 1 процент и срок на погасяване 32,5 години, а не мостова програма, за която толкова много се е говорело, най-вече в Берлин.

Според печата нерешен засега обаче остава въпросът за гръцкия дълг и за участието на МВФ в третата спасителна програма.

Във връзка с дълга се отбелязва, че управляващият директор на фонда Кристин Лагард е побързала да окаже натиск върху европейците преди още мастилото под новото споразумение да е засъхнало. Редица европейски страни, начело с Германия, искат МВФ да участва в спасителния план за Гърция, но са изключително резервирани към идеята за ново опрощаване на гръцкия дълг, който е около 170 процента от БВП.

Гърция и кредиторите й трябва да намерят решение за преструктурирането на дълга на страната. Това заяви преди няколко дни говорителката на гръцкото правителство Олга Геровасили.

"Постигнахме окончателно споразумение с кредиторите за тригодишен срок. Търсехме "изчистено" решение и успяхме да постигнем това. Сега имаме нужда от изчистено решение за преструктурирането на дълга", каза Геровасили в интервю за в. "Авги".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За постигнатото дългоочаквано споразумение с кредиторите.