Това заяви говорителката на гръцкото правителство Олга Геровасили, цитирана от ТАСС и БТА.

Постигнахме окончателно споразумение с кредиторите за тригодишен срок. Търсехме "изчистено" решение и успяхме да постигнем това. Сега имаме нужда от изчистено решение за преструктурирането на дълга, каза Геровасили в интервю за в. "Авги".

По думите й победа за правителството се явява поставянето на въпроса за необходимостта от преструктуриране на дълга на Гърция. Имаме намерение да пристъпим към обсъждане на преразглеждането на условията по дълга след първата оценка на състоянието на гръцката икономика след подписването на меморандума с кредиторите, подчерта Геровасили.

Според нея споразумението с кредиторите представлява началото на пътя за създаването на условия за възстановяването на икономиката на страната, което трябва да сложи край на икономическата неопределеност.

В Гърция и в Европа всичко се промени след преговорите на гръцкото правителство с кредиторите. Налагането на мерки за икономии, авторитаризъм и опитите за нарушаване на суверенитета, които се прокарваха като общоевропейска стратегия, бяха отблъснати чрез съпротивата на гръцкото правителство, добави тя.

Според германският финансов министър Волфланг Шойбле обаче няма варянт за преструктуриране на гръцкия дълг. Идната сряда Бундестагът трябва да гласува споразумението с Гърция. Очаква се много дупутати от партията на Меркел ХДС да не го подкрепят.

Вчера след продължителни дебати и с тежки загуби за правителството в Атина  приключи гласуването в гръцкия парламент на новото трето поред споразумение с кредиторите, а управляващата партия СИРИЗА  загуби парламентарното си мнозинство.

Малко по късно и Финанансовите министри на страните от еврозоната одобриха третия спасителен пакет за Гърция на стойност 86 млрд. евро.