Единият произлиза от стария свят на гръцкото буржоазно общество, завършил е „Харвард” и е със строго консервативни убеждения. Другият – учил в държавни институции представител на средната класа, издигнал се в несъмнено по-новия свят на обърканата лява политика. Острите различия между премиера на Гърция Андонис Самарас и човека, който иска неговия пост - Алексис Ципрас, до голяма степен ще очертаят контурите на бойното поле в предизборната кампания за предсрочния вот на 25 януари. Това е сблъсък, който ще засегне и Европа, коментира "Гардиън", цитиран от "Фокус".

В края на краищата, гласуването ще се сведе до силно поляризирания избор между тези двама мъже”, каза Илиас Николапулос, професор по политически науки в Атинския университет.
„И разбира се всичко, което техните партии представляват”.

Опозиционната радикална левица СИРИЗА, която иска предоговаряне на условията на спасителните споразумения на Гърция и отписване на част от дълга й, води пред консервативната Нова демокрация с около 3% според най-новите проучвания преди предсрочните избори по-късно този месец.

Германия не е променила позицията си спрямо членството на Гърция в еврозоната, заяви Щефен Зайберт, говорителят на германската канцлерка Ангела Меркел, цитиран от ДПА и БТА. Говорителят изтъкна, че Берлин иска Атина да остане член на 19-членния валутен съюз.
Целта на Германия е да се стабилизира и укрепи еврозоната с всички страни членки, включително Гърция, посочи Щефен Зайберт.

Публикации на "Шпигел" и други германски издания предизвикаха разнобой сред политиците в Берлин за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, ако Атина не изпълни ангажиментите си спрямо кредиторите, независимо от това кое правителство ще дойде на власт след изборите, пише гръцкият в. "Имерисия".

Според вестника разминаването идвало от факта, че Меркел говорела едно, а другите партии съвсем друго. "Шпигел" твърди, че Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле са готови да се справят с евентуално излизане на Гърция от еврозоната, защото смятали, че излизането на страната нямало да предизвика системен риск във валутния съюз.

Противно на тях вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел, който е от социалдемократите, казал, че желанието на правителството в Берлин било Гърция да остане в еврозоната и че нямало планове, ако тя бъде извадена от валутния съюз.

Еврото спадна под 1,20 долара днес за първи път от девет години, след като се озова под натиск заради публикациите в Германия, предаде ДПА.

Членството в еврозоната не подлежи на отмяна, съгласно законодателството на ЕС, заяви прессекретар на ЕК в отговор на въпрос относно възможното излизане на Гърция от зоната на единна валута след изборите, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Няма да спекулирам на тема възможността за излизане на Гърция от еврозоната. Напротив, ще кажа, че приехме 19-ти член в еврозоната (Литва - б.р.). Очакваме и допълнително разширение”, подчерта говорителят на ЕК.