"Само за този уикенд около 4000 военни са готови за мобилизация при извънредни обстоятелства", каза  днес министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен пред седмичника "Шпигел", цитиран от БТА.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви днес в Прага, че Германия очаква през уикенда нови 40 000 бежанци. На гарата в Мюнхен от началото на септември са пристигнали повече мигранти, отколкото през цялата 2014 година.

Германия може да се справи с рекордния приток на бежанци и мигранти, без да увеличава данъците и без да подлага на риск целта си за балансиран бюджет. Това заяви канцлерът Ангела Меркел в интервю, публикувано в редица германски вестници на 5-ти септември.

Правителството планира да освободи допълнителни средства за бежанците и да помогне на градовете, които посрещат вълната и са затруднени. Меркел подчерта, че Берлин е в добра бюджетна позиция, което му позволява да посрещне неочаквани ангажименти и задължения.

Благодарение на по-големите данъчни постъпления и печалбите от продажбата на честоти за мобилните оператори, страната може да похарчи допълнителни 5 милиарда евро тази година, заявиха германски представители.