С позиция на БСП за 46-ата годишнина от налагането на комунизма със смяната на властта у нас на 9 септември 1944 г. започна пленарното заседание на парламента днес, декларацията бе изчетена от депутата от БСП Александър Симов.

Той започна обръщението към депутатите с думите: "Тази дата продължава да предизвиква протести... Сбогом".

"Днес е модерно да се говори само лошо за 9 септември, но можем да изхвърлим всички митове", каза Симов и се върна в спомените за това как са живели двамата му дядовци.

По думите му обаче, 9 септември е отговорът на един проблем - "на паразитните елити, на заплащането за отрязани партизански глави, а отритването на самата дата означава да отречем поривът за различен живот".

"Провалът на 30-годишен Преход, отбелязан със сълзотворен газ, ще кара много хора да се връщат към смисъла на 9 септември, за да разберат неговите мечти и грешки", каза в заключение Александър Симов.

С декларация отговори ГЕРБ от името на депутата Тома Биков.

"Днешната дата трябва да се помни, защото има много измерения, не през цялата си нова история България е живяла в мир и българи са убивали българи в името на чужди интереси. 9 септември е урок за всички български политици и най вече за всички, които трябва да отстояват българския интерес, в нея няма извършена революция, българският народ не участва в преврата, осъществен от външни политически фактори, с цел страната да бъде преместена в друга геополитическа сфера. Българският народ не избра 9 септември, а избра след 45 г. днес да е при Европа и развитите цивилизовани държави", каза Биков.

По темата за датата и историята за 9-ти септември се включиха и от ВМРО от името на Милен Михов.

"Бяхме свидетели на една декларация от страна на левицата, на брутално използване на историята. На БСП е необходима тезата за историческия фашизъм... Питам ръководството на БСП поддържа ли решенията на БКП от Пленума за кризата, предизвикана от Тодор Живков", попита риторично Михов.

По-рано СДС също излезе с декларация по повод датата 9 септември.

"30 години след края на тоталитарния режим наследниците на БКП все още отбелязват тържествено 9 септември като най-светлата за тях дата. Празнуват комунистическия преврат,осъществен с подкрепата на Червената армия, който предопредели нерадостната съдба на България да бъде от неправилната страна на Желязната завеса в продължение на половин век", пишат от синята партия.

Според тях днешният 9 септември обаче е по-различен от останалите.

"Подготовката за него започна с притеснителни сигнали и събития. В София се появиха бесилки, изскочиха призраците на комунистическите начини за разправа с несъгласните, появи се самоназначила се морална полиция за линч на другомислието. Гражданските протести бяха яхнати от червените лица на прехода и техните синове и дъщери, които нахално се определят като носители на промяната", обясняват от СДС.

"9 септември ни напомня за себе си арогантно и безочливо. Вместо да се извинят за зверствата на комунистическия режим, БСП и производните й се готвят за нов триумф. Разчитат на късата памет на хората, на незнанието на младите и на перфидно подхранваната носталгия към комунизма.

Този нов 9 септември на фалшивите проевропейци, които гледат с преклонение към петолъчката на Кремъл, а не към звездите на ЕС, не трябва да се случва! Не трябва да допускаме те да постигнат целите си, за които се борят с всякакви средства", е позицията на СДС за партията.

"Не трябва да допускаме да излъжат да пореден път българските граждани! Техният кървав 9 септември не трябва да бъде реабилитиран! Това е задачата на десните партии и сме длъжни да я изпълним, без да се огъваме и поддаваме на опитите за дискредитация и подмяна на демокрацията в България", призовават от СДС.

Деветосептемврийският преврат е насилствено завземане на централната и местната власт в България, организирано от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт и извършено през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година.

Превратът е осъществен малко след обявяването на Съветско-българската война и при положение на частична окупация на територията на страната от Червената армия.

Той е организиран набързо и е проведен от малка група младши офицери (общо в акцията участват около 450 души, в голямото си мнозинство войници, действащи по заповед) и включва завземането на няколко сгради в много ограничен периметър в самия център на София.

В резултат на преврата е свалено създаденото дни по-рано правителство на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт (ОФ), начело с Кимон Георгиев. ОФ завзема властта в България с помощта на поддъращи го формирования на Българската армия, както и с подкрепа на партизаните от прокомунистическата Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА).

Страната сключва примирие със Съюзниците и променя геополитическата си ориентация, като започва участие на тяхна страна във Втората световна война. След това важно събитие България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в обществото.