Шестдесет и четири видни членове на БСП поискаха отменяне решението на Националния съвет на БСП от 15.09.2019 г. по т. 1 в частта за кандидатите за кмет на община и листите за общински съветници, на Варна, поради неговото обявяване в нарушение на Устава.

Те искат потвърждаване на позицията на НС на БСП срещу подкрепата за кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет на община Варна. Освен това настояват и за преразглеждане на решението на НС на БСП от 03.09.2019 г. за утвърждаване на кандидати за местни органи в община Сандански.

Позицията е адресирана до председателя на НС на БСП и до членовете на ИБ на НС. Сред подписалите я са лидерът на ПЕС Сергей Станишев, бившия председател на БСП Михаил Миков, Ангел Найденов, Антон Кутев, Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Велислава Дърева, Георги Пирински, Красимир Янков, Янаки Стоилов.

"Изразяваме нашето дълбоко безпокойство и голяма загриженост относно някои от взетите решения за утвърждаване на кандидатите за кмет на община и кандидатски листи за общински съветници, както и от начина на провеждане и ръководене на заседанията на НС. Председателят на НС и водещите на заседанието, против Устава на БСП наложиха по недемократичен начин решения, за издигане на кандидати за кметове и листи с кандидати за общински съветници противно на основни правила на вътрешнопартийна демокрация. Тези решения блокират и разединяват работата на отделни общински организации на БСП (напр. Варна, Сандански), и не способстват за постигането на поставената основна политическа цел - спечелване на предстоящите местни избори. Решението за Варна бе гласувано и при безпрецедентен отказ и отнемане на думата на редица членове на НС, без изясняване на обстоятелствата и без необходимата дискусия по същество, което го прави немотивирано и необосновано", мотивират се подписалите позицията.

Социалистите искат спешно насрочване на заседание на Националния съвет на БСП. "Водени от целта за спечелване на местните избори, от желанието за утвърждаване на демократичното единство в партията; като отстояваме неотклонно принципа за демократично участие и задълбочен диалог при вземане на решенията в НС, най-категорично настояваме за незабавно насрочване от ИБ на спешно заседание на НС на БСП. Свикване на заседание на НС в най-спешен порядък е крайно наложително с цел постигането на единодействие в работата на отделни общински организации и максимално доброто им представяне на местните избори 2019 г. Предлагаме на ИБ на НС да насрочи заседанието при следния дневен ред, подкрепен от 64 членове на НС на БСП, с което да се даде възможност да се дискутират нормално и да се преразгледат отделни решения за утвърдени кандидати:

Отменя решението на НС на БСП от 15.09.2019 г. по т. 1 в частта за кандидатите на Варна, поради неговото обявяване в нарушение на Устава.

Потвърждава позицията на НС на БСП срещу подкрепата за кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет на община Варна.

Преразглеждане на решението на НС на БСП от 03.09.2019 г. за утвърждаване на кандидати за местни органи в община Сандански.

Припомняме, че след скандали на закрито заседание в неделя ръководство на социалистическата партия определи депутата проф. Анелия Клисарова за кандидат-кмет и водач на листата във Варна. Предложението на варненската организация бе за подкрепа на кандидатурата на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за кмет, а водач на листата да бъде местният партиен председател Борислав Гуцанов, политическото доверие в когото "Позитано" 20 свали в началото на лятото.