Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска държавите от ЕС да й предложат по двама кандидати за еврокомисар - мъж и жена. Това потвърди пред журналисти зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който ще запази длъжността си и в следващия състав на ЕК, предаде БТА.

По-рано тази седмица Фон дер Лайен заяви, че новата комисия ще има равен брой еврокомисари мъже и жени. Тя настоя държавите да предложат възможно най-добрите кандидати и предупреди, че ще отхвърля кандидати, ако установи, че не отговарят на поставените изисквания.

За български еврокомисар засега е предложена Мария Габриел, която беше водач на листата на ГЕРБ на изборите за Европейски парламент, но се отказа от депутатското място. На няколко пъти отговорни лица заявиха, че на България би й подхождало поста еврокомисар по разширяването, най-вече заради активната политика на страната по приобщаването на Западните Балкани към ЕС.

Преди месец председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи за първи път, че през 2014 г. е отхвърлил шестима кандидати за еврокомисари, а 10 кандидати е предложил сам. Юнкер поясни, че досега не е казвал това, за да се избегнат вътрешнополитически последици. Той настоя за ограничаване на броя на еврокомисарите, като според него те трябвало да бъдат "повече от 17 и по-малко от 20".

Европейският парламент съобщи преди два дни, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще се състоят от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на ЕК с председател Урсула фон дер Лайен се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври. ЕК под председателството на Урсула фон дер Лайен встъпва в длъжност от 1 ноември.

Всяка държава от ЕС има задължението да предложи свой еврокомисар, заяви вчера говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали Великобритания трябва да изпрати нов представител в ЕК. Договорите за ЕС важат за всички държави от Общността, отбеляза той. Европейският съвет даде на Великобритания отсрочка да напусне ЕС до 31 октомври, когато изтичат правомощията на комисията на председателя Жан-Клод Юнкер.