135 избирателни секции отвориха врати в 09.00 часа българско време в Обединеното кралство за изборите за Народно събрание. Гласуването ще протече и по двата начина - машинно и с хартиени бюлетини. Изборният ден ще продължи до 22 часа вечерта, съобщи БНР.

На предишните избори на 4 април на Острова бяха отворени само 35 секции и поради традиционно високата активност на българските гласоподаватели се стигна до дълги опашки, дори в една от секциите - Палмърс Грийн, се създаде напрежение след като около 100 души не успяха да упражнят правото си на вот след изтичане и на допълнително отпуснатия за гласуване час.

При сегашните 135 секции, 46 от които са само в Лондон, очакванията са гласуването да протече по-нормално. Само в Палмърс Грийн, например, сега ще има три избирателни секции. Местните доброволци работиха усърдно и неуморимо, за да подготвят всичко както трябва, като може би най-голямото предизвикателство бе намирането на състав за комисиите в големия на брой секции.

Три фактора, които могат да повлияят на вота

Единствената по-голяма неизвестна е как ще протече машинното гласуване, което е новост на Острова за организаторите и гласоподавателите. По принцип в 56 от секциите в страната са разположени 65 машини. В останалите 79 ще се гласува с хартиени бюлетини.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K

Има няколко допълнителни фактора, които трябва да се отчетат при гласуването в Обединеното кралство. Първият е, че то става в условия на пандемия. Определеният от премиера Борис Джонсън "Ден на свободата" на 19 юли с вдигането на карантината е още далеч, а това означава, че мерки като социална дистанция и носене на маски са в пълна сила.

Вторият фактор е финалът на европейското първенство по футбол на "Уембли" между Англия и Италия. Мачът е от 22 часа българско време, като очакванията са, че онези българи, които искат да го гледат, ще се опитат да гласуват по-рано през деня.