Повече от половината от състав на Общинския съвет в Пловдив ще бъде обновен след гласуването през уикенда. Съветниците, които ще повторят мандата си засега са едва 22, чиито брой обаче може да падне още след балотажите. След като в предишния мандат имаше 7 формации с представители в местния законодателен орган, сега техният брой е 10. Това е своеобразен рекорд за града под тепетата.

Въпреки че все още от Общинската избирателна комисия не са разпределили квотите, мандатите вече се знаят и вероятността да има размествания е минимална.

ГЕРБ ще има 17 съветници, БСП - 7, а след тях четири формации с по пет общинаря - НФСБ/ ВМРО, "Съюз за Пловдив", ЗС "Александър Стамболийски" и "Кауза Пловдив". Седмата формация е "Демократична България" с четири съветници, а три формации ще имат по един - ДПС, "Ние Гражданите" и "ВОЛЯ", пише trafficnews.bg.

Промените в Изборния кодекс доведоха до логичното - преференциите не проработиха и нито един кандидат не е пренаредил мястото си - от неизбираемо до избираемо. Причината е, че вече трябват 7% от действителните гласове за партията, а не от Общинската избирателна квота. Преди ако трябваха по 200 гласа, за да се отиде на избираемо място, сега в партия като ГЕРБ трябват около 2500 гласа - резултат, до който никой дори не се доближава.

ГЕРБ

Партията победител ще има нов облик в Общинския съвет. Избираемите места там са до 22-ро, но все пак зависи как завършат балотажите- за кмет и районни кметове. Едно място вече се е освободило, след като Костадин Димитров спечели от първи тур в "Тракия". Ако се приеме, че ГЕРБ победят в петте района то единствено 5 съветници от сегашните 18 ще повторят мандата си. Ето и съветниците на избираеми места

1.Здравко Димитров Димитров

2.Костадин Димитров Димитров

3.Георги Василев Стаменов

4.Георги Николов Василев

5.Иван Василев Стоянов

6.Стефан Иванов Дедев

7.Димитър Петков Колев

8.Вера Иванова Тоскова

9.Иглика Кръстева Казанджиева

10.Атанас Андреев Узунов

11.Златин Иванов Велев

12.Лариса Димитрова Кътова

13.Ясен Михайлов Михайлов

14.Йордан Илиев Илиев

15.Петър Христов Ганев

16.Георги Ангелов Юруков

17.Христина Илиева Кашилска

18.Станислава Кирилова Лулчева

19.Ангел Иванов Славов

20.Иван Петков Вичков

21.Фиданка Иванова Кацарева

22.Анета Любенова Господинова

БСП

Социалистите се завръщат в местния парламент като втора политическа сила. На избираемите места има и двама кандидати за районни кметове. Ако Десислава Йорданова и Атанас Баташки спечелят, то ще влязат съветниците до 9 -то място. Загубят ли обаче и двамата, дори Йорданова няма да спечели мандат. От предишния мандат само Николай Радев и Ангел Иванов са отново в ОбС. Вътре обаче е и Димитър Чолаков, който бе съветник от "Съюз за Пловдив", а сега е от гражданската квота на социалистите.

1.Николай Атанасов Радев

2.Тодор Димитров Стоилов

3.Ангел Стойчев Иванов

4.Атанас Илиев Баташки

5.Димитър Ангелов Чолаков

6.Добромира Стефанова Тошева

7.Йордан Василев Василев

8.Десислава Георгиева Йорданова

9.Недялка Иванова Петрова

НФСБ/ВМРО

Патриотите падат от 8 съветници на 5. Дори Славчо Атанасов да загуби, той отново ще се върне в парламента , а избираемите места са до 6-то. При коалицията има само две нови лица - Димчо Петров и Иван Црънчев.

1.Славчо Стоев Атанасов

2.Стефан Йорданов Послийски

3.Слави Василев Георгиев

4.Димчо Василев Петров

5.Костадин Иванов Гаров

6.Иван Иванов Црънчев

 

Съюз за Пловдив

Формацията на Данни Каназирева също загуби позиции на тези избори и ще има пет съветници, вместо досегашните шест. Единственото ново лице при тях е Веселин Козарев, който бе зам.-кмет на "Централен" миналия мандат.

1.Дани Стефанова Каназирева

2.Владимир Иванов Кисьов

3.Евелин Георгиев Парасков

4.Веселин Иванов Козарев

5.Гергана Вътева Стоянова

 

Кауза Пловдив

Другата местна формация също запазва изцяло състава на общинските си съветници. Те вдигнаха с едно място своето присъствие, което отива при Георги Титюков.

1.Георги Петров Титюков

2.Константин Христов Георгиев

3.Едуард Мъгърдич Сарафян

4.Николай Петков Бухалов

5.Цветелин Никифоров Цоневски

 

ЗС "Алекснадър Стамболийски"

Силната кампания на Георги Колев осигури още един мандат на земеделците. Досега те имаха четири, като в новия общински съвет броят на съветниците ще е пет. В тях има две нови лица - директорът на БЧК Таня Георгиева и експертът по сигурността Дончо Киров.

1.Георги Иванов Колев

2.Кирил Атанасов Търев

3.Петър Стайков Петров

4.Таня Петрова Георгиева

5.Дончо Милков Киров

 

"Демократична България"

Дясното обединение на практика замества Реформаторския блок, които също имаха четири съветници в последния мандат. Всички от "Демократична България" са дебютанти в ОбС.

1.Йордан Яворов Иванов

2.Веселина Стефанова Александрова

3.Добромира Иванова Костова

4.Веселка Петрова Христамян

В Общинският съвет се завръща и ДПС, като неин представител ще е Али Байрям. Дебют ще направят и две формации в Пловдив - ВОЛЯ със Стефан Аксиев и изненадата "Ние Гражданите" -Георги Величков.