Пловдивската организация на ВМРО издигна евродепутата Ангел Джамбазки за водач на листата им за предстоящите избори за депутати в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на организацията.

Сред мотивите за номинацията на Джамбазки са били: борбата му срещу рестриктивните мерки, предложени в пакта "Мобилност"; усилията му за затваряне на външните граници на ЕС и позицията, която той отстоява срещу двойния стандарт в ЕС.

По думите на председателят на ВМРО - Пловдив Борислав Инчев, Ангел Джамбазки е най-разпознаваемият български евродепутат. Той е на първо място по активност сред българските евродепутати, четвърти е в парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти на девето място сред всички 751 депутати в Европейския парламент, допълни Инчев.

По последни данни, цитирани от Инчев, Джамбазки е направил 987 изказвания в парламентарна зала, 212 институционални предложения за резолюции, отправил е 89 въпроса, изискващи писмен отговор.

Преди седмици видни общественици, интелектуалци, учени подкрепиха Джамбазки за следващ мандат в Европарламента и издигнаха кандидатурата му.

До момента Ангел Джамбазки е получил номинации да бъде водач на листата за евроизборите от структурите на ВМРО от Стара Загора, Врачанско, Ямбол и Шумен.