Завишени нива на фини прахови частици е имало във въздуха на Катуница след пожара във фабриката за преработка на череши. Но след 2 часа през нощта те са спаднали и в момента вече са нормализирани. Това съобщиха от РИОСВ Пловдив.

Няма превишения на нивата на замърсители и в районите "Тракия" и "Каменица" в Пловдив, към които е духал вятър вчера.

Кметът на Катуница Красимир Юруков съобщи пред Радио Пловдив, че е отпаднала препоръката децата и възрастните хора да избягват да излизат от домовете си.

От утре ще има занятия в основното училище и детската градина. Трите евакуирани семейства днес вече са се върнали в домовете си. В разговор с мениджър на фабриката кметът е научил, че работниците са пуснати в отпуск за една седмица.

По думите на кмета, хората са притеснени единствено да не изгубят работата си и да не останат без доходи. В предптриятието работят около 350 човека, като в момент на кампания техния брой стига до 600. Два противопожарни автомобила остават и днес да дежурят на място във фабриката, а мобилна измервателна апаратура на екоинспекцията ще остане до понеделник в Катуница.

Междувременно от Пловдивската пожарна съобщиха за пораженията, нанасени от огъня на фабриката за плодове. Нанесени са щети по преградните стени на стоманено-бетонна конструкция на огромна площ, като 4 хиляди кв.м. от нея са унищожени.

Основно е засегнато и складово помещение на площ от над 9 хиляди квадратни метра. Изгорели са ПВЦ бидони с готова продукция, технологично оборудване и съоръжения, изцяло е опожарен влекач с 2 ремаркета и мотокар. Заради бързите действия на 8-те екипа пожарникари с автомеханична стълба и още два специализирани автомобила е спасена голяма част от продукцията и около 2 500 кв.метра соларни батерии на покрива.

От Противпожарната служба в Пловдив се въздържат да коментират версии около пожара, но пр-ката Анелия Влахинова отговори на въпрос на Радио Пловдив какво се е разтоварвало, когато в един от камионите е възникнал взрив и е последвал пожара:

Според подадения сигнал при разтоварването е имало варели със сух хипохлорид, който се е ползвал в производствената база. Но тепърва ще се уточнява какъв точно е;лемен е и откъде е тръгнал пожарът.

Два противпожарни автомобила остават да дежурят, докатое необходимо.

Както ви съобщихме по-рано, Районна прокуратура Асеновград започна разследване.