Община Пловдив започна пълна проверка в детска градина "МИР" след твърдения на родители, че 5-годишното им дете е било наказвано от възпитателка да чисти тоалетната. В същия сигнал семейството твърди, че момченцето било системно тормозено, а в друг случай, че е било оставено без следобедна закуска, тъй като не е слушало.  Последваха поредица сигнали от други родители, че ситуацията е силно преувеличена и всъщност техните деца са редовно тормозени от момченцето в трета А група.

Тази сутрин десетки родители на деца, посещаващи детското заведение, се събраха на демонстрация в подкрепа на помощник-възпитателката и учителката, които бяха въвлечени в този скандал. Родителите изразиха недоволство от управлението на назначения отскоро директор на детската градина Светлана Джаникян. Те допускат, че случаят с 5-годишното дете се използва, за да се принуди персонала сам да напусне работното си място.Те заявиха, че те се грижат добре за децата им, а случая се използва с користни цели от назначената наскоро директорка. Целта й била да направи чистка на персонала, твърдят родителите.

"Голяма част от обвиненията срещу възпитателката не са доказани. Очакваме компетентните органи да си свършат обективно работата и да ги докажат или съответно опровергаят. За съжаление тиражирането на подобни неща водят до негативно отношение към детска градина "Мир" и екипа ѝ. Ние като родители на тези деца, които посещават тази градината повече от 2 години, искаме да защитим достойнството на учителите, както и на тяхното право да възпитават нашите деца. Вярваме в техния професионализъм. Действително сме имали проблемни ситуации, но те са били решавани своевременно от тези учители и помощен персонал. Ние като родители не сме били свидетели на тормоз под никаква форма. Действията на персонала са в пълен унисон с това, което се очаква от един възпитател когато едно дете нарушава правилата за поведение в детската градина", коментира Радостина Цонева, родител на едно от децата в детското заведение. 

Според друг от родителите, въпросното 5-годишно дете, за което се твърди, че е било жестоко наказвано, е било преместено от една група в друга заради лошото си поведение и пакости.

"Сега в момента тормози и нашите деца. Оказа се, че в деня, в който детето е наказано, то се оплаква на родителите си и те искат и пускат жалба. Тази жалба се използва като оръжие, за да се изгонят учители и възпитатели от градината", посочи баща на едно от децата в ДГ "Мир".

Помощник-възпитателката от пловдивската детска градина, обвинена от родителите на 5-годишния Любчо,  че е го е принуждавала да мие тоалетните, отрече тези твърдения. Пред Нова телевизия Стефка Табакова категорично заяви, че не е използвала подобни методи за наказание на момченцето, както твърдят неговите родители.

Според бащата на малкия Любчо, възпитателката не му позволява и да яде следобедната закуска заедно с останалите деца от групата, защото не искало да спи.

"Никога не съм лишавала дете от храна", категорична е Табакова и обясни, че била оставена сама да се грижи за децата в рамките на един час, тъй като учителката била извикана при директора.

"Едната група деца отиде на занимания по английски - допълнителна дейност, а другите спяха. В момента, в който децата се връщат от английски, двете деца - Любомир и Кристиян, се бяха качили на леглата и скачаха. казах им да слязат, защото другите деца се връщат, беше сервирана и следобедната закуска. В момента, в който се обръщам, Любомир си беше свалил долнището на пижамата и започна да прави неприлични движения. Казах му единственото "Отиди да седнеш на този стол!", за да не въздейства на другите деца. В момента бях отговорна и трябваше да взема отношение. Учителката се върна и аз отидох в другата група, понеже сервирам на две групи. Казах ѝ, че Любчо е седнал на стола и че отивам да сервирам. Никого по никакъв начин не съм наказвала, камо ли да задължа някой да прави нещо", коментира тя и допълни, че е била принудена от директорката да напише молбата си за напускане.

Учителката в детската градина Гергана Видева също коментира случая пред журналисти.

"Аз не съм станала свидетел на нищо от това, за което се говори в жалбата на родителите. Когато се върнах от кабинета на директорката, единственото нещо, което съм видяла е, че Любомир стоеше на стол. След това го накарах да ми обясни какво се е случило, а той отговори, че не се държал добре. Любомир е дете като всички други. Има моменти, в които проявява неприемливо за групата поведение. Не искам да го квалифицирам като агресивен, но има моменти, в които си позволява да посяга на децата. Казва, че му е скучно, опитваме се да го ангажираме с колегите, провеждат се допълнителни упражнения по метода "Монтесори". Винаги търси да бъде център на внимание", каза Видева.

Тя коментира, че няма добра комуникация между новия директор на градината и персонала.

"Надявам се да се видят всички гледни точки и нещата да се разрешат в посока подобряване на атмосферата в градината. От наша страна не е имало никакви опити да сваляме директора от поста. Ние също работим на това място и подобна атмосфера не е в наша полза", посочи Видева

Вече тече и подписка в подкрепа на персонала на детската градина, а резултатите от проверката на общината ще бъдат обявени следващата седмица.