Първият в страната модулен паркинг-кула бе открит в Пловдив. Съоръжението, което се намира до Сточна гара, е с площ от 42 кв. м и е на 7 нива. На него могат да паркират 15 автомобила и ще работи денонощно. Съоръжението издържа на земетресение от 9-а степен по Рихтер по японски и американски модел, които от години се изграждат в тези две страни заради проблемите с паркирането.

Всички снимки вижте тук >>

Снимка: БТА

Паркингът работи 24 часа, има охрана и видеонаблюдение, а съоръжението издържа на бури и силен вятър.

"Подобни паркинги могат да се изградят на всяко едно място в градската среда, включително да се заложат в конструкциите на новостроящите се жилищни сгради", посочи Костадин Щерев, който заедно с Димитър Иванов стои зад частната инвестиция.

Двамата не споделиха цената на инвестицията, но подчертаха, че е в пъти по-евтина от строежа на многоетажни паркинги от бетон.

Снимка: БТА

"Имахме трудности, особено при избора на изпълнител. Височината на паркинга е съобразена с изискванията на Община Пловдив. Именно за това е само на 7 нива, а възможностите на подобни конструкции е за много по-високо", разказа  Димитров.

Първият етаж е за джипове, бусове и по-големи автомобили, а от 2 до 5 етажа са за коли със стандартни размери. 6 и 7 етаж са за ванове и джипове. 

Снимка: БТА

В началото ще има хора, които ще съдействат на водачите, като идеята е паркингът да е напълно автоматизиран. Има няколко степени за скорост при качване на колите, те ще са защитени от удари и всякакви климатични условия.

"Самото съоръжение е роботизирано. Има всички видове защити, така че потенциалният клиент в момента, в който спре автомобила, да се чувства спокоен, че колата е защитена. Когато модулите са сложени на определени места, където има проблем с паркирането и движението, прибирането на автомобила става много бързо. ... Когато има модулен автоматичен паркинг, клиентът спира на обозначеното място за паркиране, слиза от автомобила, заключва го и той се прибира на място, така че да е защитен и да не пречи на никой. Няма маневри, няма случай някой да е спрял накриво. Автомобилът се прибира автоматично - самата машина определя дължината и височината на колата и я прибира на точно определено място", обясни Костадин Щерев.

"Нашата идея е да направим съвкупност - едно модерно и лесно паркиране, защита, измиване и екстрата, че всеки един момент знаеш какво се случва с колата ти и всичко това се записва", каза още той.

Снимка: БТА

В момента се обсъжда участие на общината за изграждане на подобни паркинги и в други части на центъра на Пловдив.

"Набелязали сме 6 места, едни от които са улица "Волга", улица "Триадица" и гърба на Четвърто районно. Това е една добра идея за справяне с проблемите около паркирането", заяви Тошо Пашов - заместник кмет на район "Централен".

На днешната церемония присъстваха областният управител Дани Каназирева, както и кметовете на районите "Северен", "Тракия" и "Западен". Пред журналисти бяха направени и тестове, които демонстрираха как функционира новото съоръжение.

Снимка: БТА