Коментари - По американски и японски модел: Откриха първата модулна паркинг кула в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Во време оно работих ЦРБ Раднево и имахме такава идея за преследване на такива паркинги към "голи"стени на жилищните блокове. Приветствам едно такова решение, особено сега когато се превърнахме в "европейска" държава !

и колко милиона струва на данъкоплатеца паркинга за 14 автомобила, колко десетилетия е експлоатационния му живот, а каква е цената за паркиране в нещото????

са посочени имената на двама частни инвеститори.

Искам такива и в София, идеално решение е за високите блокове с несъразмерно малко парко места около тях.

Когато някой каже: евтино е, ама няма да кажа колко струва ... ВСИЧКО МИ Е ЯСНО.

България - Япония на Балканите. Това инженерно чудо ще изумява поколенията след нас, както египетските пирамиди изумяват планетата вече 6 хилядолетия.

Отвратително е.

Айде решиха проблемите с паркирането, вече цената ще е 50ст на час и мутрите ще почнат да инвестират в подобни бутафории :)

като че ли мунтрите не инвестират вече успешно в бутафории - зелени , сини, пемпбяни зони, паяци и скоби. Ако имате някакво конструктивно небутафорно решение или идея със сигурност бихте могъл да започнете да инвестирате в него и да го реализирате. :)

А във Варна ,кога? "Дупката " в центъра вече е общинска,сега какъв е проблема ?

НЕКА ОБЩИНИТЕ ДА ПРЕДОСТАВЯТ МЕСТА ЗА КОНЦЕСИИ И ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С ПАРКИРАНЕТО

Българските аборигени откриват топлата вода, такива паркинги има от десетки години в цивилизования свят.

Пак се осрахме... С такава "новина" по-добре да си замълчим...

Изобщо не е първият - в София на 7 км има две такива кули, цилиндрични с асансьорът в средата, с радиус 15 м и 6 коли на етаж :)

едната не работи отдавна, беше паднала кола

Американски и Японски модел ама техниката немска

Процесорите като се правят в малаизия и мексико да не би случайно да са открити там , по твоята логика всичко което се прави в китай е открито там.

Майни, тая Дани Каназирева сигурно ви е повод за гордост :)))))))))))

Едно време в на Ванко 1 хотела знаеш ли 'ква вървежна беше...

Бъркаш я с майка си.

При 9-та степен по Рихтер са възможни промени в релефа... Въздействието е на хиляди километри, а на няколко стотин не остава камък върху камък!

Мисуишуи, че металната конструкция не е сметната на земетръс за съответната зона, м? А сигурен ли си, че за Пловдив е 9-та?

Сигурно е сметната, но по МСК не по рихтер

Няма значение, конструкторите си знаят работата

ей аман от псевдо експерти и разбирачи ве

К'о да прайш братче.... такива сме си

говоря за другия разбирач "Емо"

Кула ?! ...с “Цели” 15 места ?! ... Ай-ой ! ...и в колко Часа Ще има “изръсено” МПС ? ...или НаправоКапичната ?

Хейтърю, застроената площ е 42 кв.м На нея ако не беше кулата, биха се побрали 4 автомобила... може и 3, ако единият паркира достатъчно накриво. 15 е повече от 4, нали?

Сте от “собствениците” ? (било на Дир било на Кулата) ..или просто Пореден Продавач на НЕпродаваемости ? - Е ли ИзобщоДопустимо да се Тиражира такова ‘постижение” ?! , и то при Доказаният Зверски Проблем с паркирането !

Ало тука не е Токио! Има достатъчно кър и общински терени за паркинги и подземни и надземни! Но им е по изгодно да си правят далаверите а народа да се трепе да паркира по тия смешни кули :)

Добре де..А защо стърчи над земята?! Виждал съм японски такива, под земята и държат колата в отлични условия предпазвайки я от дъжд, вятър, прах, сняг мърсотия?! А това от какво предпазва, от нищо! Поне едни стени да му бяха сложили на това скеле! Предимството пред другите паркинги на открито НУЛЕВО!

Казвали ли са ти,че не си много умен.

защото под земята трябва да се копае много и излиза по-скъпо, а тея над земята по принцип ги облицоват с панели но тук едва ли някой ще инвестира за такива работи

под всеки блок,супермаркет или градинка,в западна Европа има паркинг,доближавал съм се до вентилационите тръби-никакъв мирис

Каква ще е цената на час?

52 лева разходи и 33 стотинки / денонощие

Без ДДС е това. :))

Слава, слава, слава на родния бизнес! Да живеят българските инвестиции в модерни инфраструктурни проекти! Слава, слава, слава...слава на тебе, Вожде наш!

Е къде е ленторез еднокнижник с ножицата? Това, като му гледам скоростта на повдигане силно ме съмнява ефективността му. 9 дена 8 часа

Първа утре, такъв паркинг съществува вече от 10 години на Царигродско шосе, да не казвам номера,че ще прозвучи като реклама!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Честито на ново откривателите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Не разбрах,колко ще се таксува..

Или 52 лева разходи/денонощие на голямата примоция!

Лентата,лентата кой преряза?

Не трябваше ли да строят такива съоръжения в големи мащаби в София от парите, събирани от зелена, синя и бембена зона? Така обещаваха като ги въвеждаха...

Интересно при земетресение как ще се държи?

Постройката ще се държи, само колите без ръчна няма да се държат.

Жена...ти взе ли детето?!

Виждал съм готини асансьорни платформи, които се вкопават в земята. Не са особено скъпи - единия автомобил седи на кота 0, другия на кота -1. Всяко паркомясто се умножава по 2..

а знаеш ли колко трябва да се копае за такива под земята? това излиза много по-евтино

Евтино за кой? И доста грозновато!

Първа.. как ли пък не. Такава имаше в Красна поляна още през 90-те

Само, че беше на принципа на виенското колело.. поправка ;)

Спре ли тока и ще гледате умно

Аз имам само един въпрос: тези платформи за етажите се движат само нагоре и надолу. Кажете ми к'во пра'им ако моята количка е на най-горната платформа и още трима дудука са паркирали под мен и са отишли някъде по работа а аз искам да изляза сега ?!?!?!!

по добре как се движат точно ! :)

Жорко

Дори и да се движат настрани от сокобан знам че като се изпълни един цял етаж с коли и няма как да се прередят :)

Жоре, много сокобан играеш. Вземи почети, понаучи се и ще разбереш как работи подобна конструкция. Няма да ти артиса колата на горен етаж

Ако се вгледаш в снимката средната платформа е празна и по пътя на логиката само тя би трябвало да се движи и там се качва и сваля автомобила и след това се превества в ляво или дясно.При седем платформи ,в дясната половина са 7 автомобила и съответно в лявата още 7 .Но пък тук излиза въпроса къде седи 15-тата кола....може би на сама движеща се платформа.

Докато гледате снимки, едва ли ще добиете добра представа. По-добре потърсете видео.

Добра работа. Само бих добавил някакви платна да пазят от градушки.

А по европейския модел: обширни платени подземни паркинги за стотици коли. С тоалетни, с автомати за напитки. И най важното - това в самите центрове на градовете, точно на местата където има голямо търсене на паркоместа. Тези паркинги могат да бъдат и до забележителностите на града, местата където туристите ходят. За един турист е много удобно наличието на тоалетна в непознат град, където иначе не е ясно къде може да бъде намерена такава. Също така един подземен паркинг предлага моменти на прохлада в летните жеги и на топлина в зимните студове. А това строително скеле на снимката е нещо спартанско и не предлага никакви удобства.

Прав си, но е по-скъпо, а и в Пловдив ако копнеш по- надълбоко в центъра ще изкочи някоя антика и паркинга ше утече ;)

Нема страшно тази година 4 етажа над земята, догодина 4 етажа вкопани в земята, а на следваща година ще се сетят че може 4 етажа под земята и 4 над земята или 8 етажа на една и съща площ найс а? Защото ако на асансьор той се движи и над земята ама и под земята.

Аззз

ауу..15 автомобила..лили...верно ли

Не се наврещя ей.

Прилича на ТНТМ, ими одялкано в БАН.

Малко тъжно но пак добре. Преди 25 години подобен прототип бе направен в Техническия Университет в София (Мисля че все още се намира в халето на бл 4) Автори бяха Казаков, Минков и Илиев. Цената тогава се определяше на около 5000 лв за парко място .Колко жалко е че за такива идей трябва да минат години за да бъдат реализирани.

9 степен?! Абсурд!

да не си го смятал ти случайно?

Хубаво по американски и японски модел, ама много българско изпълнение ми се вижда. Грозно, грозно...

те па "ония" да не са много красиви - навсякъде е такова - метални греди и въжета. важното е да върши работа, почти сигурно ще му накачат някакви реклами отстрани сега, за красота :D

Баси...дори и под тази новина се намериха руски тролове да плюват. Прост народ слаба държава

Ми, доста ни е писнало всякаква измет да правят всичко с краката, а после да искат стотици милиони и милиарди ... Ако не знаеш, Това също е корупция - най-некомпетентните да взимат безобразно много пари, за да предоставят неадекватни и скапани услуги; а добрите специалисти да не могат да си намерят работа и да бягат в чуждбина. С други думи, писнало ни е от корупция представена като прогрес. Как точно да си паркирам колата на паркинг, където ще си я чакам 20 минути, за да ми я смъкне нечовешки бавната система?? Какво като са изградили стоманена конструкция и са сложили елементарен контролер да управлява 5 електродвигателя?!?

Пенцио,ти каква кола имаш,че врещиш?По цял ден тук само храчите и нищо друго не правите а за кола само май си сънувал или вече е изгнила пред панелката ти жигулето

Хубави работи са това, но като знаеш, че ги правят тъпите мутри и ти разваля вкуса.

абе една бутафорна фасада да бяха опънали, един винил поне, ебаси грозотията

Нека съхнат колите. :) Иначе ще тече върху долните редове. :))

Това с винила вземеш да го патентоваш,че току виж някой ти взел идеята.Знаеш ли какъв рекламен билборд става.

Не разбирам защо не се направи стационарен паркинг на етажи както е по белите страни , а тук се прилага някакви решения, които са свързани с автоматика и ток. Добре ако спре тока как ще работи тая модулна клетка? Това, че някой тарикат е взел без пари това съоръжение е добре, ама защо ние трябва да плащаме за това?

Идеята е да се спести площта на рампите по които се качват колите, както и маневрената част за паркиране. Скъпо струва и трябва да се прилага на принципа на крайната нужда.

Има един град в Германия казва се Гьотинген. Като влезеш в града първото нещо което виждаш е 4-етажен железен паркинг , който е стационарен и е с размерите на футболно поле. Явно ония не ги разбират тези работи а мисля че и тук в София Икеа има такъв паркинг или подобен. Пак се пръска дим от изгорели газове в очите на любителите на многото коне ( все пак сме тръгнали с един кон по времето на Аспарух).

Ти сам си написал каква е разликата между двете неща. Когато е с размери на игрище - ДА. В случай като този обаче рампите и маневрените площи (ако се изпълни както искаш ти) са практически повече отколкото площта за паркиране.

Ръчно, с манивела.

Защото бетоновите паркинги струват десетки пъти повече, искат основи, хидроизолации, покриви и др.п. И какво като спре токът? Спира рядко и за не повече от час.

Защо бетон ? Е верно през лятото денят е голям може и без ток :-)

Ако някой не е чувал има и генератори за целта-при нас има една кооперация с такова съоръжение и си има генератор

Това строеж ли е или поднадзорно съоръжение ? Има метална носеща к-ция, ама и асансьорни платформи. На ПУП-а как се означава ? В много жилищни и не само сгради проблема се решава с такива асансьори. Там са поднадзорни съоръжения.

Цената е между 8 и 10 хиляди евро на автомобил.

И така да е. При 20 годишен период на експлоатация, цената на месец излиза под 100 лева с включени консумативи и поддръжка. Не твърдя че всеки може да си я позволи. Но дори 1/4 от хората да си го позволят и да започнат да я плащат това ще освободи не малко пространство за останалите, които не могат да си позволят такъв паркинг

Браво! Поздравления! Отдавна трябваше да започне изграждането на подобни паркинги в големите градове. Но много по-доходно за общините е да дават земята под наем за павилиончета. Хората с автомобили кучетата ги яли

Аз имах инвестиционно намерение за изграждане на плаващи паркинг-салове по Марица и Гребния, обаче не ми одобриха проекта, понеже щяло да бъде пречка за корабоплаването!

Видяла жабата че подковават вола и дигнала крак! Абе бунаци това са системи за паркиране в пренаселени градове като в Япония и Китай, София не е пренаселен а презастроен безмозъчно и хаотично. Първо правят сградите а после турсят място за улици, тортоари и паркинги! Това им е проблема на алчните копелета дето се ненаядоха а сега се чудят как да решат проблемите с паркоместата. А можеше града да се разширява навън а не навътре, но не би! Е сега гениите с тия идеи за паркиране дето ги представят за сензация и супер хайтек да ядат говната.

това баце, е в Пловдив. второ, това какви други проблеми вече има из градовете ни, е ясно. Те няма да изчезнат ей така с магическа пръчка и хейтене в дир-а. Хората правят нещо, инициатива има която решава конкретен проблем по доста добър начин - това трябва да се ПООЩРЯВА, не да се плюе ай наздраве.

Не че Пловдив е много по убав от София де! И никой не плюе модерното (това не е такова) - просто има по добри решения и те се знаят

нещо подобно имаше в София преди 20 години, ама го махнаха, а терена го харизаха и направиха болница там.

Точно така. Беше в Красна поляна.

В началото на 70-те години в двора на сегашното трамвайно депо Надежда го правиха подобен гараж, баща ми участва в изработка на големите детайли на хобел, намиращ се в работилницата на база Илиянци към Градски транспорт. Представляваше кула с движещи се платформи, както са някои асансьори без врати и слизането и качването в тях е в движение. Разбира се при него колите се качваха и сваляха в покой, но не успя да се наложи и го премахнаха.

мале колку джилезу!!!

Че наш Ганьо с беемвето с купената книжка ще рипне отгоре

Автомобила се качва горе без водач, вече паркиран на платформата. Никой отникъде не може да падне

Качва на платформата

Водача на автомобила го качва на платформата. Но платформата се намира на земята и е по-ниска от тротоар. Почти не съм чувал някой когато слезе от тротоара да си е счупил колата. От друга страна ако искаш да си счупиш колата, спокойно може да счупиш парапетите и да се метнеш от някой мост. Има колкото искаш