Заболяването Африканска чума по свинете е открито в лично стопанство в град Съединение, област Пловдив, стана ясно след заседание на епизоотичната комисия.

Положителна проба е дало само едно прасе, към момента няма данни за разпространението на заболяването при други животни в населеното място.

"Утре следобед ще бъдат извършвани проверки на територията на гр.Съединение. Екип от шестима служители на дерекцията ще обикалят в града. Те ще вземат проби и ще установят дали има и други болни животни", посочи д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив, цитиран от БНР.

Той каза още, че живи животни няма да бъдат евтаназирани.

"Това са домашни животни. Прасето е открито в лично стопанство, а не във ферма. Досега такъв случай в Съединение не е имало", каза кметът на гр. Съединение Атанас Балкански.

На този етап не се налага умъртвявяне на всички прасета в 3 километровата предпазна зона - обясниха от БАБХ.

Със заповед на изпълнителния директор на агенцията, от утре инспекторите започват проверки от двор на двор за наличие на регистрация на обектите и за клинични прояви на заболяването във всички населени места в 3-километровата зона.

По разпореждане на епизоотичната комисия в Пловдивска област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение се прави за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които вече са проверени и е извършено пробонабиране.

Помещенията за свине, транспортните средства и дворовете трябва да се почистят дезинфекцират, разпореди агенцията.

Д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция по безопасност на храните призова всички стопани да извършат регистрация на отглежданите от тях животни, което ще даде възможност за по-добър мониторинг и превенция.