Днес ще бъде направена операция на малтретираното 5-годишно момченце в Пловдив, при която ще му бъде направена пластика на главата заради липсващата кожа. Биологичният баща на детето се е завърнал от Германия и очаква да му дадат възможност да се грижи за сина си", съобщи адвокатът и особен защитник на детето Васил Попов по NOVA.

Случаят на жестокост, упражненa над детето от пастрока и майка му потресе цяла България и предизвика огромен отзвук в социалните мрежи. Детето е обезобразено след побой от страна на мъжа, който живеел с майката. На места косата на детето е горена и липсва. От прокуратурата в града съобщиха, че мъжът многократно е малтретирал физически и вербално детето. Биологичният баща на момченцето е бил в чужбина по време на насилието. В петък вечерта Районният съд в Пловдив освободи майката с мярка "подписка", но остави за постоянно в ареста приятелят ѝ.

"Нараняванията са били страшни за толкова малко дете. Множество рани, вероятно нанесени в различни периоди от време. Не са лекувани, както твърдят обвиняемите. От косата на детето липсват 15 квадратни сантиметра не само коса, но и кожа. Детето е като скалпирано, колкото и да ми е тежко да кажа тази дума. Нараняването е много дълбоко",  каза адвокатът.

По думите му вероятността подобна рана да се получи при изгаряне с гореща вода под душа е твърде малка.

"Първоначалният вид на раната е променен, тъй като обвиняемите са опитали самолечение. Тепърва ще се прави обследване какъв е предметът, причинил нараняването", посочи защитникът.

Той обясни, че състоянието на момченцето е "много особено".

"Детето беше разпитано в мое присъствие. То има заболяване от аутистичният спектър и комуникацията с него е трудна. То не дава ясни обяснения, но дава насоки. Дори и здраво дете на тази възраст, при този стрес - трудно ще даде конкретика", подчерта адвокат Попов.

Адвокатът съобщи, че биологичният баща е заявявал желание да се грижи за детето още по време на развода.

"Това е явно от документите по развода. Спорът е бил кой да упражнява родителските права", подчерта Попов.

По думите му за бащата няма никакви данни за рисково поведение и още в началото на декември, може би след нараняванията на детето, майката е била склонна на споразумение за родителските права.

"Бащата чака във всеки един момент да му дадат възможност да се грижи за сина си. Мисля, че на този етап, никой нормален човек няма да върне детето на майка му", посочи още адвокат Попов.

От Агенцията за социално подпомагане посочиха, че от края на ноември детето не е посещавало детска градина, в която е било записано. В отдел "Закрила на детето" не са постъпвали сигнали за самото момченце. Освен рана по главата му е имало и следи от удари по лицето му.