Полагаме усилия това, което дълги години не е ставало в сектора за хора с увреждания, да се случи - държавата прави всичко възможно да се решават проблемите, премиерът също пое ангажимент. Това каза в Пловдив министърът на труда и социалната политика Бисер Петков във връзка исканията на хората с увреждания и техните близки.

Моята отговорност е свързана с бързата подготовка на текстовете на двата проектозакона, а вицепремиерът Томислав Дончев пое ангажимента да предложи план за действие за утрешната среща, която е по повод искането за изграждането на информационна система, за регистър на хората с увреждания, каза още Петков, цитиран от БТА.

По думите му хората са поставили на второ място въпроса за ефективността на дейността на дневните центрове за деца с увреждания.

В Пловдив Бисер Петков посети Дневния център за пълнолетни лица с увреждания - Комплекс за социални услуги "Свети Георги" и Дневния център за деца и младежи с увреждания "Св. Петка". Преди това той се срещна с протестиращите в града в защита на хората с увреждания на пункта "Системата ни убива".

Като повод посещенията, днес в Пловдив, а след дни и в Панагюрище, е да придобием преки впечатления за това, какво става в тях, уточни Петков. Той припомни, че държавата финансира като държавни делегирани дейности над 1000 услуги, които са обезпечени в държавния бюджет с над 230 милиона лева. Това е едно от направленията, с които се опитваме да интегрираме, да осигурим социалното приобщаване на хората с увреждания и на хора от други уязвими групи, каза социалният министър.

Относно проекта за изграждане на информационната система, база данни, на хората с увреждания, уточни, че целта е да се подпомагат политиките на тези лица, което включва и оценка на потребностите им. Такава база съществува в Агенцията за хора с увреждания, в Регионалните здравни инспекции, в Националната експертна лекарска комисия, но тя, по думите на министъра, не удовлетворява хората с увреждания. Новата система ще включва данните за уврежданията на всяко едно лица, потребностите му, ще се проследява и развитието му, каза още Петков.

На въпрос за увеличаване на заплатите на хората, заети в тази сфера Бисер Петков отговори, че МТСП от миналата година работи за чувствително завишаване на разходните стандарти в рамките на 25-50 на сто и особено на услугите, които са 24-часова грижа. Това ще включи и заплатите на хората, заети в тази сфера, защото по думите на Петков те трябва да бъдат мотивирани да бъдат част от услугите. Той призна, че в момента има значително текучество и е трудно да се осигури квалифициран персонал за тези дейности.

Социалният министър си е поставил за цел да убеди останалите министри, че в този сектор също е необходима допълнителна финансова подкрепа. Сумата от 150 милиона лева е основно за подкрепа на самите хора с увреждания и евентуално за личната помощ. С колко и кога ще се вдигнат заплатите на социалните работници зависи от възможностите на държавния бюджет, каза още Петков.