Първите две обществени поръчки по новия Воден проект, обявени от община Пловдив, са блокирани по жалбите на три фирми. Общата им стойност е 73 млн. лева. Възраженията са подадени до Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ заради несъгласието с тръжните условия на потенциалните кандидати, пише "Марица".

Поръчките са подготвени от екипа на Борислав Кръстев, директор на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта". Кръстев ръководеше транспортния проект за 44 млн. лева. От 1 юли той напуска поста в предприятието и поема управлението на Водния проект за 114 млн. лв..

Жалбите на словашката фирма "Водохосподарския Ставби" АД и българската "Хермес 87" ЕООД стопират голямата поръчка за 70 млн. лева с ДДС за модернизация и реконструкция на Пречиствателната станция. В КЗК е образувано производство, което означава, че търгът се отлага за неопределено време. Община Пловдив трябва да представи цялата документация за поръчката, която ще се гледа в КЗК. Ако решението се произнесе в полза на Община Пловдив, двете фирми имат право да обжалват във ВАС.

Словашката фирма не е нова в България. Тя е работила по водния проект в Червен бряг, а след това е играла на търга в Айтос. "Хермес 87" е от Момчилград и е регистрирана с капитал 5000 лева за разлика от фирмите с по 2 и 10 лева капитал, които обжалваха до дупка поръчките за 37 млн. лева за пл. "Централен", художествената галерия на ул. "Гладстон" и уличните ремонти по оперативна програма "Региони в растеж".

Втората блокирана поръчка е за строителен надзор на всички лотове на Водния проект за 3 млн. лева. Жалбата до КЗК е подадена от фирма "Транспорт строй консулт и инженеринг" ЕООД.

Други две поръчки, по които няма възражения и процедурите продължават, са за по-малки суми. Едната е рехабилитация на главния колектор на бул. "Дунав" за 1 084 000 лева с ДДС. Втората е за публичност на Водния проект за 95 401 лева. Проектът ще се рекламира с помощта на стикери, флаери, билбордове, чанти, химикалки, бележници, флашки.

До този момент не са обявени поръчките за над 20 млн. лева за подмяна на водопровод и канализация в района на бул. "Дунав" в "Северен". Това са над 40 улици, където едновременно трябва да се сменя и пътната настилка.

Обществените поръчки по Водния проект веднъж вече бяха обявени, но без да е подписан договорът за финансирането. Тогава кметът Иван Тотев реши да избърза с процедурите, за да не се бави смяната на водопровод и канализацията и реконструкцията на Пречиствателна станция. Проектът беше разделен на три лота и на всеки търг имаше по 6-7 участници. Класирането за две от поръчките беше обжалвано, но резултатите бяха потвърдени от КЗК и ВАС. Избраните фирми така и не можаха да започнат работа и след една година чакане Община Пловдив им върна депозитите, защото Брюксел отложи финансирането на проекта.

Най-големият проблем, който трябва да бъде решен с реконструкцията на Пречиствателна станция, е с утайките от канализацията. От две години и половина те се извозват в екозавода в Шишманци, след като между ВиК ЕООД и частната фирма КМД сключиха договор. Решението беше взето в пловдивския парламент, тъй като екозаводът се счита за общинска собственост, но Община Пловдив си плаща за преработката на всеки тон отпадъци на фирма "Екологичен завод" АД, която управлява боклукчийското производство. От ВиК също броят пари за услугата по извозването на утайките, които достигат до 25 000 тона годишно.