Пленарният ден започна още на старта с остра реакция на "Продължаваме промяната" срещу решението промените в Изборния кодекс за връщането на хартиената бюлетина да се обсъждат още днес като втора точка в дневния ред.

Никола Минчев и Андрей Гюров настояха точката да не влиза в дневния ред. Правилникът дава възможност при извънредни причини да се пренарежда програмата, но не виждам кое налага включването на обсъждането на Изборния кодекс, реагира зам.-председателят на НС от ПП Никола Минчев.

"Кое налага сутринта в четвъртък? Пробвахме го и с вечерта, резултатите никак не са добри", каза Минчев. Според него партиите зад Изборния кодекс бързат за избори. Влизането на спешното обсъждане на изборните правила са "доста ясна заявка накъде са се насочили" онези парламентарни сили, които го вкарват. Руши се авторитетът и на изборния процес, и на Народното събрание, включи се и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

"Вчера бяха проведени няколко поред председателски съвета, като цялата идея беше да се потърси широко съгласие как да се процедира. Това беше породено от напрежението в обществото, така и тук в парламента, което се появи от среднощните заседания, потъпкването на правилника и начина, по който бяха гласувани поправките", напомни той.

Въпреки това 120 депутати гласуваха "за" днешното обсъждане на Изборния кодекс на второ четене. "Против" бяха 102-ма.

Председателстващият заседанието в този момент Росен Желязков отговори на упрека на ПП. "От няколко дни темата за разговорите по Изборния кодекс са пред очите на цялата общественост, време е залата със своето гласуване да покаже какво е отношението й, включително и по промените, по които се постигна висока степен на съгласие на председателските съвети", каза зам.-председателят на НС от ГЕРБ. "Иначе се нагнетява излишно напрежение", обясни той мотива да се бърза още днес с гласуването на поправките в ИК.

Последваха декларации от "Възраждане", БСП и "Демократична България". Костадин Костадинов повдигна въпроса за поредната провокация, по думите му, на Северна Македония. Лидерът на "Възраждане" настоя българското правителство да постави въпроса за поведението на Скопие и да реагира твърдо. "България изпълнява всички свои задължение по договорите, но не може да се каже същото за отсрещната страна. Ако ние не сме твърди, провокациите ще стават още по-силни. Да поставим въпроса на най-високо ниво в ЕС, нека да си припомним защо сме там", призова Костадинов, като предупреди, че след стрелбата, следващия път може да се стигне и до жертви.

От БСП пък атакуваха бившия свой партиен член Георги Гергов, когото ръководството на партията изключи. Повод стана днешната сесия на Общинския съвет в Пловдив, който, според социалистите, щял да подари окончателно Пловдивския панаир на предприемача. "На път е да се унищожи перлата на Пловдив - Панаирът. 360 дка терени, паркове и над 103 дка изложбени площи, които ще бъдат унищожени и превърнати в поредни жилищни комплекси. Години наред предупреждаваме, че се унищожава панаирното градче, за да се реализира мечтата на един разрушител", заяви пловдивският депутат от БСП Иван Петков по адрес на Георги Гергов.

От "Демократична България" пък припомниха, че утре е ден за борба срещу насилието над жените. В декларация от трибуната от формацията настояха за спешни законови мерки за защита на жертвите и за ограничаване на насилниците. Да бъде сформиран Национален съвет за защита от домашното насилие, национална информационна система с актуална база данни и кризисни центрове във всички областни градове, призова от името на ДБ депутатката от Зелено движение Илина Мутафчиева.

"В страната ни върлува една тиха пандемия, много от вас пренебрегват тази тема и не сте се наемали да решавате проблема", обърна се тя към депутатите. И напомни, че у нас всяка трета е жертва на насилие, а всяка десета е търсила закрила. "Жертвите на домашно насилие са 1738 от началато на годината, от тях над 1100 са жени. Страната има само 13 кризисни центрове с по 10 места средно. 19 жени са загубили живота си през 2022, заяви депутатката от ДБ.