На "Улицата на занаятите" в Стария Пловдив, на 29 и 30 юни, ще се проведе първият по рода си фестивал на текстила Текстфест, организиран от Фондация "Стойна Кръстанова". Това съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.

Фестивалът ще бъде открит с изложбата "Текстил и град", където ще бъдат изложени творения, резултат от съвместна работа на студенти и ученици с майстори. Ще бъдат показани нови интерпретации на стари технологии за обработка на тъкани, както и облекла и накити, текстилни изделия, дигитализирани образци, творчески фотографски интерпретации, модели и скици.

Вторият ден от фестивала ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнообразни развлечения, в които ще могат и те самите да участват. Ще могат да се запознаят и с конкретни текстилни технологии чрез видео уроци, както и да се включат в изготвянето на текстилна арт инсталация "Кръгът на приятелството".

Програмата включва още ателие с демонстрация на дигитална модна скица на живо, кулинарна интерпретация на текстилна технология - шоковица и модно ревю с уникални модни творения. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и чест от Културния календар на града за 2018 година.