Един от спасителите на 11-годишното дете, паднало във водопада Сучурум край Карлово, разказа за случилото в "Тази сутрин" по bTV.

Ефрейтор Никола Върбанов от 61-ва механизирана бригада в Карлово беше сред наградените от кмета на града за спасителната операция. В момента детето е в болницата в Пловдив и се възстановява след инцидента.

"В неделя към 5 следобед с моята приятелка и двама наши приятели излязохме да разходим моето куче в тази местност. Докато пушехме, моята приятелка забеляза раница във водата, а след това видяхме и безжизнено тяло на дете, носено от водата. С моя приятел Тони слязохме долу и започнахме да търсим тялото, за да го извадим", каза ефрейтор Върбанов.

"Стресът е много голям, но като видиш нещо такова, правиш всичко възможно по най-бързия начин да влезеш да го извадиш. Водата тогава беше доста буйна", допълни той.

"След като извадихме детето от водата, казах на моя приятел Тони да започне да го обдишва, а аз започнах да правя сърдечен масаж, докато дойде линейка", каза още ефрейторът.

Детето беше нагълтало много вода, нямаше пулс и не дишаше, подчерта той. След около 3 минути обаче идва в съзнание. Медицинските екипи също идват много бързо.

Никола признава, че е успял да се справи с критичната ситуация, тъй като е посещавал курс за подготовка във Военна болница в София.

Не е имало момент, в който да е изгубил самообладание. "Тренират ни за такива ситуации, за да можем да работим под напрежение", категоричен беше Върбанов.

"Детето е здраво, контактно, ходихме да го видим в болницата в Пловдив. Исках да се уверя, че всичко е наред", посочи той, като допълни, че е при срещата е имало сълзи и от двете страни.