В Карлово директорът на ОД на МВР ст. комисар Атанас Илков и кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов наградиха четиримата младежи и полицейските служители, оказали първа помощ на трите момичета при водопада "Сучурум.

С почетни плакети, грамоти от полицията и от общината и златна значка на Карлово бяха отличени Тони Танчев, ефрейтор Никола Върбанов, техните приятелки Станимира Иванова, Радина Петрова както и на полицейските служители на РУ Карлово мл. сержанти Симеон Иванов и Ивайло Свиленов.

Преди осем дни в неделния ден три момичета от Карлово тръгват на разходка по екопътеката край водопада "Сучурум" в Карлово, когато ненадейно идва много силна вода и повлича едно от децата. За късмет същия ден двамата млади мъже и техните приятелки също са били близо до мястото, когато забелязват отгоре с водите да пада раница, след това и тяло на дете. Без да се замислят младежите скачат във водата и успяват да извадят безжизненото тяло на 11-годишната Теменуга, тя е без пулс и дихателна дейност. Обаждат се веднага на тел. 112, междувременно оказват първа медицинска помощ на детето. Ефрейтор Върбанов прави сърдечен масаж, а Тони Танчев - изкуствено дишане, докато връщат момиченцето към живота. Двамата полицаи от РУ Карлово Симеон Иванов и Ивайло Свиленов, отзовали се на сигнала, малко след това откриват по течението на Стара река двете приятелки на петокласничката мокри и изплашени, и ги свалят на безопасно място.

Мая Панайотова, майка на пострадалото момиченце, благодари на младежите спасили живота на детето й и каза, че те са герои и техният подвиг няма измерение:  "Теменуга вече живее втори живот, благодарение на тези герои - Тони, Никола, Станимира и Радина, герои не само на Карлово, а и на България. Искам да благодаря сърдечно на всички, помогнали за спасяването на дъщеря ми".

Тя им пожела да продължават да побеждават по всички фронтове и да бъдат добрият пример на младите. Като духовен израз на личната си благодарност майката на Теменуга посвети на спасителите на детето й стихотворение, озаглавено "Няма възраст смелостта", което прочете пред всички в залата в община Карлово.

"Искам да благодаря на нашите съграждани Тони и Никола и на техните приятелки, които са се оказали на мястото на инцидента и са свършили своята работа перфектно, като хора, които милеят за живота и здравето на своите съграждани", каза и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Лично благодаря на младите хора за проявената смелост и изпълнен граждански дълг". С тези думи се обърна към спасителите и директорът на Областната дирекция на полицията в Пловдив Атанас Илков.

"Това е просто едно дело. Всеки е длъжен, като види нещо такова, да направи всичко възможно за спасяването на човешки живот", заяви при получаването на наградата ефрейтор Върбанов от 61-ва механизирана бригада в Карлово.

"Според мен това не е нещо специално, нещо нормално е, мисля, че всеки на нашето място би постъпил така", счита другият спасител на момичето Тони Танчев.

Състоянието на Теменуга вече е добро и се очаква до края на седмицата тя да бъде изписана от болницата.