С 44 гласа "за" Общинският съвет на Пловдив даде принципно съгласие за приемането на село Белащица към границите на големия град. На заседанието нямаше нито един глас "против" и "въздържал се".

Кметът на населеното място Костадин Николов е дал положително становище по въпроса.

Преди това Йордан Василев от група "Автентична лява БСП" предложи точката на СОС да се отложи, тъй като имало съмнения за фалшиви подписи в подписката, пише "Марица".

"Това са глупости", опонира му Константин Георгиев от "Кауза Пловдив" и призова колегите да поправят грешката, сторена в края на миналия век със създаването на изкуствената Община Родопи.

Шефът на съветниците Александър Държиков поясни, че всичко е внесено според закона, съобщи 24plovdiv.bg. Събрани са 490 подписа на белащенци, а на последните избори право на глас са имали 1700 души в селото. "След произнасянето на общинския съвет областният управител в 2-седмичен срок ще провери законосъобразността на искането", обясни Държиков.

Адвокатът на Инициативния комитет Снежана Стефанова обясни, че процедурата е чисто формална. "Ако жителите гласуват на предстоящия референдум "за" отделяне, по този начин община Пловдив заявява своето съгласие", разясни Стефанова.  

Тя припомни, че исторически Белащица е принадлежала към големия град. Почти всички жители на селото работят в Пловдив, но плащат данъци в "Родопи", а не получават нужните услуги и инвестиции. "Едва т.г. кметът Михайлов започна да асфалтира улици, които от 20 г. са кратери. Но най-големият кратер е кариерата, надвиснала над селото. Фините прахови частици се сипят не само над нас, но и над Пловдив. Това са основните причини да искаме отделяне от "Родопи", изтъкна юристката.

Инициативният комитет за отделянето на Белащица от Община Родопи внесе в края на септември в местните парламенти на двете общини подписката на хората на селото за провеждане на референдум. Събрани са 33 листове с 490 подписа от жители с постоянен адрес в селото.

Основните ползи за жителите на Белащица да станат част от втория по големина град в България са ежедневно сметосъбиране, почистване, градски транспорт и подобряване на инфраструктурата. 

Община "Родопи" е насрочила за петък сесия с мотива, че трябвало да се гласуват бонуси на кметовете на населените места. Управникът на Белащица Костадин Николов не е в списъка.

Референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи и присъединяване към Пловдив беше иницииран от част от местните в края на май. Хората подчертаха тогава пред радио "Дарик", че кредитът им на доверие към Община Родопи вече е изчерпан, защото нищо от обещаното по отношение на спиране на дейността на съоръженията и добива на инертни материали от кариерите над селото, не е направено. Не се работи и по изграждане на водопроводна мрежа, въпреки че заради мащабното строителство в Белащица, населеното място е един от най-сериозните финансови донори към бюджета на Община Родопи.