Жители на Белащица и околните села излязоха днес сутринта на пореден прост срещу кариерите. Близо 60 души се събраха на мястото и преградиха с телата си пътя, за да спрат камионите. На място има и полиция, служителите на реда спират тежките камиони и ги отбиват.

От сряда започна извозването на складираните инертни материали от кариерите в Белащица. За това концесионерът уведоми предварително протестиращите от инициативния комитет. Общата маса на инертните материали е 60 000 тона.

"Извозват инертни материали, въпреки че концесиите им изтекоха. Не сме съгласни с това, не е ясно на какво основание возенето на материал продължава. Искаме да видим разрешителното, на базата на което това продължава", обясняваха присъстващите пред "Марица". Те разказаха, че непрекъснато са подложени на шум и прах.

"Блокада до дупка ще има. Това е въздухът на нашите деца, искаме политическо решение да се спре това находище", коментираха недоволните.

На място пристигна и кметът на Община Родопи Павел Михайлов. Той обясни, че преди една година е изтекъл договора за концесия. Писали са писмо до министерство на енергетиката и МОСВ с питане на какво основание се извозва материал, какво количество е той.

"Имаме само информация, че смятат да извозват, но не е ясно, кога е придобит този материал - преди или след изтичане на концесията, на какво основание. Още повече, че сега се учредява санитарно-охранителна зона на територията на кариерата. Знам, че има един изтекъл договор", обясни Михайлов пред протестиращите и журналисти.

Кметът поиска от Министерството на енергетиката и МОСВ отговор кога ще спрат всички процеси на фирмата.

По-късно протестиращите организираха палатков лагер до едно от заведенията в селото, на пътя, които води към кариерите. те обещаха, че ще останат на място, до разрешаване на проблемната ситуация с извозването на тоновете скалнамаса.

Предствител на фирмата консеционер Лазар Бекирски обясни, че са готови на среща с протестиращите. Той уточни, че на ден ще преминават по пет камиона, които ще извозват скалната маса, добита от кариерите. Загубите ни са за милиони лева, не се строят пътища, защото на доставяме инертни материали, каза Бекириски.

Според Павел Гимишев от инициативния комитет спирането на концесията означава прекратяване, както на добива и обработката, така и на извозването. Той цитира и екоминистъра Борислав Сандов, който на среща с протестиращите през февруари също е заявил, че транспортирането на баластраната е в нарушение на законодателството.

Потърсен за коментар от Радио Пловдив за днешните протести министър Сандов заяви: "Ние направихме проверка, имаме изпратено предписание още преди да започват протестите в Белащица, също и има изпратено писмо до Министерството на енергетиката, някой фалшиво се опитва да прехвърли отговорността на РИОСВ." Той добави, че МОСВ са най-активната страна в този случай и се опитват да разрешат проблемите там от месеци.

"Ако някой се опитва да прехвърли към нас проблемите, то има политически подбуди в цялата ситуация", допълни още министър Сандов.