"Овладей диабета!" е информационна кампания на фармацевтичната научноизследователска компания Boehringer Ingelheim, в рамките на която в следващия месец и половина ще публикуваме информация, която е важна и полезна за хората, живеещи с диабет, както и за техните близки. Кампанията цели да покаже, че захарният диабет тип 2 може да бъде успешно контролиран и по този начин да бъде подобрено качеството на живот на пациентите.

С поддържането на добър контрол на заболяването, при пациентите със ЗДТ2 може да се постигне намаляване на риска от сериозни усложнения.1 Затова хората, живеещи със ЗДТ2 трябва да следят редовно своите показатели и да се грижат информирано за здравето си.

14 ноември е Световният ден за борба със захарния диабет и точно на тази дата стартира кампанията "Овладей диабета!". Всяка година от 1991-а насам отбелязваме този ден, посветен на едно от най-разпространените заболявания, засягащо 537 милиона души по света към 2021 година.2

Броят на хората с диабет расте непрекъснато, като според прогнозите до 2045 година заболелите ще се увеличат до 784 милиона души в глобален мащаб.2 Междувременно, тъй като заболяването не предизвиква болка, често хората не разбират, че са засегнати от него или неглижират състоянието си.

Заради това от основно значение е доброто познаване на заболяването, на симптомите, които говорят за него, на усложненията, които то предизвиква, както и за превенцията, която често е най-доброто лечение. Първата стъпка към овладяването на диабета е неговото разпознаване - дали от страна на засегнатия или от неговите близки. А при наличието на някой от симптомите, следващата важна крачка е консултацията с лекар.

Какво е важно да знаем за диабета?

Захарният диабет е хронично заболяване, при което нивото на глюкозата в кръвта е повишено. Въглехидратът е нужен на всяка клетка в тялото ни, за да може тя да произведе необходимата ѝ за живот енергия. За да премине глюкозата от кръвта към клетките има едно задължително условие - наличието на хормона инсулин.

Има три случая, в които този процес може да бъде нарушен - когато в организма изобщо липсва инсулин, когато количеството му е намалено или когато клетките са резистентни и не реагират на инсулина. В тези три случая е налице висока кръвна захар.

Основните типове диабет са два, като най-често срещаният от тях е захарният диабет тип 2 (ЗДТ2), познат още като неинсулинозависим диабет. Той е характерен за хората в зряла и напреднала възраст, като има изразено генетично предразположение.

Защо разпознаването и навременното правилно лечение на диабета е толкова важно?

Захарният диабет тип 2 може да засегне и да увреди множество органи в тялото - от мозъка, сърцето, бъбреците, до периферната нервна система, крайниците и очите.3 Диабетът повишава риска от инсулт, както и може да доведе до увреждане на очите, което от своя страна да причини катаракта (перде) или глаукома (повишено вътреочно налягане), а също да доведе до слепота. Що се отнася до сърцето, заболяването може да доведе до увреждания на кръвоносните съдове и сърдечния мускул. Диабетът е опасен и за бъбреците, като увреждането при тях може да предизвика диабетна нефропатия.

Заболяването засяга нервната система на тялото и това може да доведе до загуба на чувствителност на пръстите и стъпалата. Диабетът възпрепятства и кръвоснабдяването на крайниците, което може да причини болка или дори се стигне до ампутация.

Какви са симптомите на диабета?

Има редица симптоми, които са обичайни за захарния диабет тип 2 и могат да подскажат за заболяването. Важно е човек да знае кои са те, за да може да ги разпознае в себе си или да помогне на някой близък за това.

При наличие на един или повече от тези симптоми, засегнатият трябва се обърне към лекар. Ето и кои са често срещаните симптоми при захарен диабет тип 2:


 

Източници:

  1. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas Ninth Edition 2019.
  2. Diabetes Atlas 10th edition 2021, International Diabetes Federation. http://www.diabetesatlas.org (accessed Nov 2021)
  3. Diabetes Atlas 8th Edition 2017, International Diabetes Federation.

SC-BG-01087


Материалът е подготвен със съдействието на Boehringer Ingelheim.