Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim разработи глобален информационен сайт www.Act4Diabetes.com - в превод от английски език, "Действай при диабет!". Съдържанието на сайта вече е достъпно в България и още 6 държави в Европа. Инициативата е в подкрепа на пациентите със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) и техните близки. Целта на създаването на сайта е да се повиши осведомеността на хората за симптомите, рисковите фактори и начина на живот, както и за връзката между диабета, сърдечносъдовите и хроничните бъбречни заболявания. Всичко това би могло до допринесе за по-добро разбиране и овладяване на ЗДТ2.

"Действай при диабет!" - това е основното послание, което чрез сайта се отправя към хората с диабет. Посещавайки сайта www.Act4Diabetes.com, интересуващите се, могат да намерят материали, които дават полезна информация за ранното диагностициране на ЗДТ2 и рисковете свързани със заболяването, а също и полезни съвети за промяната в ежедневните навици, която помага на хората да водят пълноценен начин на живот.

Действай - научи повече за живота с диабет! В информационния сайт www.Act4Diabetes.com, пациентите ще намерят отговори на въпроси свързани със симптомите и рисковите фактори, асоцииращи се със ЗДТ2, както и за връзката му със сърдечносъдовите и бъбречните заболявания. Чрез съдържанието те ще открият какви важни стъпки трябва да следват във всекидневните си дейности, включително промени в начина им на живот, чрез които да намалят риска от сърдечносъдови и хронични бъбречни заболявания. Данните сочат, че при хората със захарен диабет тип 2 съществува четирикратно по-голяма вероятност от възникване на сърдечносъдово заболяване, в сравнение с хората без захарен диабет, а при близо 1 от 3 пациенти се наблюдава хронично бъбречно заболяване.1,2

Важно е пациентите със ЗДТ2 да бъдат активни в комуникацията си с лекуващия лекар, да споделят притесненията си и да търсят отговори на въпросите, които ги вълнуват. Колкото по-навременна и пълна информация получават, толкова повече се увеличават шансовете им да могат да поемат контрол върху заболяването.

Честа умора, повишено чувство на глад, замъглено зрение, изтръпване на ръце и крака - това са само част от симптомите, които могат да се свържат с поява на заболяването. Консултацията с медицински специалист помага да се установят причините и да се вземат навременни мерки за контрол.

Води активен начин на живот! Физическата активност е ключова за овладяването на захарния диабет и допринася за поддържането на цялостното здраве. Редовните, дори и леки упражнения спомагат за поддържането на по-здравословно телесно тегло и понижават кръвната захар.

Около 537 милиона възрастни хора в света живеят с диабет, като между 90 - 95% от тях имат захарен диабет тип 2. Очакванията са до 2045 г. този брой да се увеличи до 783 милиона души. ЗДТ2 е хронично, прогресиращо състояние, което в дългосрочен план включва усложнения като инсулт, инфаркт и сърдечносъдова смърт, увреждания на очите като ретинопатия, включително слепота, увреждания на бъбреците, както и диабетна нефропатия, и много други.3

Много от пациентите в ранен стадий не проявяват симптоми. Междувременно, тъй като заболяването не предизвиква болка, често хората не разбират, че са засегнати от него или неглижират състоянието си.

Ето защо е важно познаването на заболяването, симптомите и усложненията, които то предизвиква, а също така и начините за превенция, която често е най-доброто лечение.

Добрият контрол на заболяването е ключов при пациентите със ЗДТ2. Навременното разпознаване на симптомите и консултацията със специалист могат да допринесат за овладяване на заболяването и намаляване на риска от сериозни усложнения.3 Затова хората, живеещи със ЗДТ2 трябва да бъдат активни, да следят редовно своите показатели и да се грижат информирано за здравето си.

Повече информация можете да получите на www.act4diabetes.com , както и на фейсбук страницата на Boehringer Ingelheim България


Материалът е предоставен от Boehringer Ingelheim.