Фалитът на застрахователна компания "Олимпик" създава безпрецедентен казус във връзка с възникнала преди време у нас тежка катастрофа, която отне живота на шест души. Става въпрос за инцидента на магистрала "Тракия", при който кола и автобус се удариха, вследствие на което автобусът се преобърна в канавка. Така 6 души загубиха живота си, а други бяха ранени. Оказва се, че колата има "Гражданска отговорност" в ЗК "Олимпик". Кой ще плаща? Кипърски фонд ли ще даде обезщетение, български ли... С въпроси по темата се обърнахме към Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

- Г-н Тодоров, вярно ли е, че при тежката катастрофа на магистрала "Тракия", при която рейс се обърна в канавката и загинаха 6 души, автомобилът е със застраховка в "Олимпик"?

- Да, вярно е.

- Какво става с обезщетението тогава, след като застрахователят обяви фалит?

- Веднага искам да направя уточнение, което е важно. Да, колата, която участва в инцидента, е с "Гражданска отговорност" в "Олимпик", но още нямаме становище за вина. Не се знае дали колата е виновна, дали шофьорът на рейса не е направил нещо, а може следствените органи да определят и съвина. Така ще бъдат санкционирани и двамата водачи. Това още не го знаем.

- Разследващите ще се произнесат, но при всички положения влизаме в изключително сложен казус, защото в случая имаме участие на фалирал застраховател в инцидент със смърт на няколко човека?

- Факт е, че ситуацията става сложна. Ако има вина в лекия автомобил, трябва да се търси обезщетение. Но тук вече не е ясно кой ще плаща. Кой обезпечителен фонд ще плаща за жертвите и пострадалите? Българският гаранционен фонд ли ще покрива щетите, кипърският ли? На този въпрос никой не може да даде отговор в момента, както и никой не знае каква ще е процедурата, по която ще се движат нещата. Когато съдът в Кипър обяви компанията в несъстоятелност, тогава ще стартират и процедурите. На този етап има много неизвестни около този инцидент.

- Попадаме в изключително сложна правна ситуация?

- Един от двата фонда - българският или кипърският, ще трябва да плаща. Ако плаща българският, процедурите са у нас и нещата са ясни. Ако трябва да плаща кипърският, въпросът е голям. Има и хибриден вариант, при който кипърският ще плаща през българския. Но това вече са много хипотези. Казусът наистина става голям, но това можеше да не се случва, ако Ралица Агайн си беше на мястото.