Според този източник и трите зимни месеци ще бъдат с наднормени температури, като месечните аномалии ще са от 2-3 до над 5 градуса в някои региони на страната, например в голяма част от Дунавската равнина.
Валежните количества, според прогнозите на Центъра, ще бъдат под обичайните, между 50 и 75 на сто от тях, а за някои региони и под 50 на сто (под половината от нормалните количества).

Други климатологични и прогностични центрове не предвиждат такива необичайни отклонения от нормата за зимните месеци. Според НОАА (американската агенция по атмосферата и океаните) декември дори ще бъде малко по-студен от обичайното в нашия регион, а другите два зимни месеца ще са в рамките на нормата в температурно отношение. Подобни или близки до тях са и прогнозите на италианските климатолози за Средиземноморието и Балканите, както и на Пекинския Център за климата в Китай.

Що се отнася до есенните месеци на тази година, за тях съществува относително единодушие: септември ще бъде по-топъл от обичайното, това важи в някаква степен и  за октомври, а ноември ще бъде около нормата.

Прогноза като тази на белградските климатолози би звучала екзотично само до преди 5 години, но сравнително неотдавна, зимата на 2006/2007 година беше много близо до прогнозата им за предстоящата. Тогава януарските температури в Дунавската равнина бяха в някои места с над 5-7 градуса над обичайните, а най-ниските измерени температури в градове, където двуцифрени отрицателни минимални температури са обичайни, бяха около и дори над нула градуса. 

Следете прогнозите на vremeto.dir.bg.