Преди десетилетия един автор написа книга, с която се опита да обясни по оригинален начин основните поведенчески и мисловни разлики между мъжете и жените дошли на Земята всеки от своята планета. Естествено, зад забавните творчески интерпретации върху човешкото поведение стои наследството от социалните и полово диференцирани роли на хомо сапиенс в цялата му история до днес. И докато технологичната революция, модерността и демократичните нагласи се опитват да зашият тези неподатливи на еволюцията луфтове със знак за равенство между половете, се оказва, че анатомично идентичните ни органи проявяват по различен начин патологиите си. Веднъж на индивидуална база. И втори път - по полов признак.

Медицинската история събира данни за симптомите на заболявания от хилядолетия по обективни и субективни критерии и излиза с обобщени данни върху най-ясните и чести оплаквания. Никой не може да прецени например интензитета на чуждата болка. Замайване и световъртеж, гадене, паник-атака, задух, замъглено зрение, колики, главоболие, мускулни крампи, сърбеж - все състояния, чийто интензитет клиницистите трябва да приемат на доверие, защото всеки човек има различен праг на чувствителност и степен на фиксиране върху дискомфорта. Но чували ли сте за безсимптомен сърдечен инфаркт?

Ако се разровим в първия информативен сайт за това остро протичащо животозастрашаващо състояние, болка, задух и гадене са сред най-често описаните симптоми. Оказва се обаче, че една четвърт от инцидентите протичат без никакви симптоми. И то основно при жените. Също при тях симптомите могат да бъдат количествено повече от тези на мъжете или да бъдат атипични.

Тук няма как да не си задам въпроса Атипични спрямо кое? Когато една болест или медицинско състояние се изявяват чрез няколко или много различни симптоми, защо не се каже, че мъжете най-често проявяват два или три от тях? Кой е решил, че мъжката симптоматика трябва да бъде норма, а женската - отклонение от правилото? Или някой е преценил, че трябва да се валидират само онези показатели, които се променят по пътя на увредата - има сърце и запушен кръвоносен съд, следователно се приемат за "легални" само симптомите, които е редно те да провокират?

Ако считате разсъжденията ми за дребнави, вземете предвид, че точно думата "атипичен" оправдава една твърде вероятна ненавременна адекватна помощ. Без нея вероятно десетки хиляди женски живота щяха да бъдат спасени, защото една от причините "атипичните" женски инфаркти да са фатални, е това, че различната симптоматика отклонява лекарите от мисълта за инфаркт.

Ето какво се казва в статия, публикувана в престижния медицински журнал JAMA в изследване на симптомите при остър инфаркт при жени: "Исторически описанието на симптомите, свързани с инфаркт на миокарда се основава на представените характеристики на мъжете. Симптомите на миокардния инфаркт при жените често се означават като "атипични" и различни от "класическите" симптомни, наблюдавани при мъжете и включват съзвездие от свързани симптоми, обикновено без гръдна болка или дискомфорт."

Само последното изречение се позовава на 4 други източника!

Ето и кои симптоми са по-характерни за жените: болка в централната или горната част на гърба, болка във врата, задух, пароксизмална нощна диспнея (усещане за задушаване по време на сън), гадене или повръщане, лошо храносмилане, загуба на апетит, слабост или умора, кашлица, замаяност, сърцебиене. Обикновено, при инфаркт на миокарда при този процент жени става дума за комбинация от три или повече симптоми.

Разбира се, трябва да се отбележи, че тези симптоми присъстват в множество други състояния и е по-вероятно да не са асоциирани със сърдечен инцидент. Затова съществуват рискови фактори, които допускат с по-голяма вероятност проявата на сърдечносъдова увреда и респективно - миокарден инфаркт, при жени които имат: прееклампсия, гестационен диабет и анемия по време на бремеността, орални контрацептиви, ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници, възпалителни или автоимунни заболявания, метаболитен синдром, занижена физическа активност, наднормено тегло и затлъстяване, диабет, ниски нива на "добрия" холестерол (HDL), хипертония и тютюнопушене.

Жените в менопаузална възраст, особено над 55 са изложени на по-висок риск от инфаркт на миокарда не само заради възрастовите промени в физиологията и функционалността на сърцето и съдовете, но и защото нивата на хормона естроген рязко намаляват, а този хормон има протективна роля в сърдечносъдовата система.

Стресът е сериозен рисков фактор, защото освен психо-емоционалните промени, до които води, като тревожно разстройство и депресия, той нарушава и ключови механизми в регулацията на жлезите с вътрешна секреция и е често причина за възникването на метаболитни и ендокринни промени.

Превенцията и профилактиката на миокардния инфаркт и при двата пола се изразява в електрокардиограма поне два пъти годишно и веднъж годишно ехокардиография при хора над 60-годишна възраст и с рискови фактори, пълна кръвна картина поне веднъж годишно за проследяване на липидния профил и кръвната захар, повишаване на физическата активност, здравословно хранене, намаляване нивата на стрес, пълноценен сън, умерена консумация на алкохол, спиране на тютюнопушенето и не на последно място самонаблюдение и доверен лекар, който познава и следи медицинската ви история.

И съвсем без връзка ще добавя, че симптомът на загубата на човешки живот е болка, която е еднакво характерна както за мъжете, така и за жените. Може би затова казват, че душата няма пол.