Женското сърце пред мъжкия инфаркт

Дискриминация на симптомите ли е симптоматичния атипизъм?

Обратно в новината

Коментари - Женското сърце пред мъжкия инфаркт | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значителна честота на миокардит след 3-та доза ваксина срещу КОВИД 19 с месенджер РНК"; Миокардните лезии засягат жените много повече, според проучване в Базел, Швейцария; резултатите показват, че 2,8 % от ваксинираната популация има миокардни лезии, 3,7 % при жените и 0,8 % при мъжете https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9414075/ Целта на това проучване беше да се оцени реалната честота на миокардни лезии по време на ваксинации с мРНК ваксина в COVID-19 по проспективен начин и да се оценят възможните превантивни и защитни мерки, които да се прилагат при пациенти, представящи се с тези лезии. безсимптомни миокарди". 'Изследваната популация е съставена от служители на Университетската болница в Базел, Швейцария, които са получили доза от мРНК ваксина Pfizer-BioNTech или Moderna.' 'Първичната крайна точка е била появата на миокардна лезия, дефинирана чрез повишаване на серумния тропонин над нормата, измерена на D3 след ваксинацията.' Вторичните крайни точки са били сравнение на общата популация с пациенти, които са били приети по повод на гръдна болка, без да е установена сърдечна причина. Съпоставянето е извършено по възраст, пол и анамнеза за коронарна болест и периферна атеросклеротична болест. Втората вторична крайна точка е била появата на MACE на 30 дни (смърт от сърдечносъдов произход, хоспитализация поради сърдечна недостатъчност, камерна аритмия и миокарден инфаркт). Включени са общо 835 пациенти, включително 777, които са получили изследване на тропонинемия на D3, като сред тези пациенти 40 са имали повишена тропонинемия. При 55% "не е установена друга причина освен ваксината". Изследваната популация е съставена предимно от жени (69%), средната възраст е 37 години и пациентите в преобладаващата си част са получили третата доза ( 92%). По-малко от 2 % от тях са имали сърдечносъдова анамнеза. 'Резултатите от проучването установиха, че 2,8% от ваксинираната популация са имали миокардни лезии, 3,7% при жените и 0,8% при мъжете (фигура 1). 'При сравняване на популацията с миокардни лезии с популацията без миокардни лезии единственият установен рисков фактор е женският пол (p=0,03). https://substackcdn.com/image/fetch/fauto,qauto:good,flprogressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F567b10c9-63de-4e3e-bb58-f23731090c8a1920x1008.png Честотата на миокардните лезии е 2,8 % или 800 пъти по-висока от обичайната честота на миокардит. Тя се среща предимно при жени за разлика от обичайния вирусен миокардит.

Никога не съм мислил че от БГ автор ще прочета статия от рода на "нещо странно се случва при жените защото сексизъм!". И понеже гледам че авторката отговаря тук - Това е статия--мнение не журналистика и не би следвало да е в секция новини.

За разбирането на такава сериозна тема са нужни десетки години учене и работа в тази сфера .Солидни и широки познания които се постигат с много четене и работа.Но в случая въпросната статия , може би е четена ,но само началото а не от начало до край .А за да бъде разбрана след внимателно прочитане, са нужни много специфични познания.Но и даже ако е прочетена и разбрана правилно ,може да е трудно да се интерпретира правилно.Оставям настрана факта ,че въпросната статия не е в JAMA а в JAHA - това не е важно.Но е важно че в статията(изследването)за което се говори става въпрос само за 2 от 5-те вида сърд.инфаркт,а и в нея има много важни факти и цифри ,които обясняват разликата в подхода (в миналото) на лечението на сърд.инфаркт при мъже и жени ,но тези факти по разбираеми причини са останали неразбрани.Примерно защо мъжете боледуват по често(от инфаркт) но, жените умират по често.Защо мъжете имат по често един от 5-те вида инфаркт ,жените друг.Защо при жените примерно се наблюдава тн спонтанна коронарна дисекация (в статията се споменава за бременни и млади жени които са почти 100%а мъжете почти нямат,И това има обяснение а не само стрес или хормонални промени.Преди години поради разлика в симптомите и протичане на исхем.болест на сърцето мъже/жени ,се говореше за т.н . Syndrome X,(при жени),сега има друг термин и се знае ,че най важната причина за тази разлика в симптомите и протичането на болеста е т.н. "болест на малките (коронарни или капилари)съдове в сърцето "която засяга по често жените.Причините???много неизвестни.Същото е и с т.н.Вариант ангина(коронарен спазъм)почти 100% само млади жени,която предизвиква най различни симптоми но не става въпрос за атеросклеротични промени или запушване на коронарен съд и инфаркт.Накрая е написано нещо и за превенция и профилактика(както е написано) макар те да имат едно и също значение - най лесно казано предпазване(от нещо).Не става ясно за какъв вид превенция на сърд.инфаркт се говори ,защото има първична(когото още няма заболяване )или вторична (когата такова вече е диагностицирано).А това за кардиограмите и ехографията както е написано за диагностика или профилактика на исхемична(коронарна) болест през година ,е безмислено особенно при жени.Ако има т.н.рискове и съмнителни симптоми -Велоергометрия,компютърна коронарна томографска ангиограма,магнитен резонанс,изотопна сцинтиграфия (твърде рядко вече)и коронарна ангиография.Ако е без симптоми -здравословен начин на живот няма за какво да плаща.И без това болниците са обременяват ненужно от пациенти с гръдни болки и други неспецифични оплаквания ,със съмнение за инфаркт или както сега се казва остър коронарен синдром но от тях само 10-15% са с такъв.

Благодаря за коментара. Статията ми няма никакви претенции за изчерпателност по отношение ССЗ при жени и мъже. Нито съм целяла това. Ако не сте разбрали акцента в текста, повредата не е в моя телевизор. Искрено се надявам вашите текстове да са по-четени от моите, но смятам, че при широката аудитория на дир.бг. вие сте този, който обърква хората с ненужен мед.жаргон и хаотична и специфична фактология. Ако можете да дадете съвет като лекар, дайте. Не повтаряйте моите думи със свои...

Много ме развеселихте.Когато говорим един и същи език няма начин,различни индивиди да не използват едни и същи думи.Но ако говорите за смисъла на думите в изреченията,във вашият и моят текст,грешите.В моят текст,по разбираеми причини няма нито едно повторено ваше изречение или някаква идея.Да не ви обиждам -но в моята професионална област няма какво да науча или да взаимствам от вас, нивото е различно.Но видно от това с което си изкарвате заплата и за което пишете -хранене,кърмене и т.н.допускам че има и неща от които разбирате ,но те не са в мойта област на интереси ,затова и нито ги чета нито мога да имам отношение към тях.За жаргона който често споменавате -няма такъв,или може би има,за съжаление несамо във вашите представи (терапии ,игли,бустер и т.н).Но Има медицинска терминология ,която е общоприета и невинаги има подходящи български синоними.Може и да има но на мен ми е простено да не ги знам.Затова кой кого обърква.Аз не искам никого да обърквам,тук понякога пиша не за пари или самочувствие а затова че имам мнение по даден въпрос.А и това което пиша се базира т.н. EBM( evidence based medicine )а не е свободен преразказ с комерсиална насоченост .Но верно - нищо неподозиращият и незнаещ читател, е лесен за манипулация -няколко линка към някоя болница със светило са достатъчни да го объркат.

Отново не сте разбрал какво ви пиша. Нищо ново. Бих искала да уточните "комерсиалното" в с.учая и къде са листовете? Апропо, точно за линкове вие ме ядете, че не слагам. Вече явно се и досещате защо. Доколкото медицинската терминология, аз също боравят с нея, защото ползвам също медицинска информация, базирана на доказателствата, но все пак се съобразявам с общото ниво на аудиторията. Вие-не. Нали се сещате какво разбират читателите като кажете ангина?

Жените са ненормални същества те всички тръбят за насилие и тормоз от мъжете ,но ни един от тези кифлопроводници с вид на месо взето от кланница-рязано, обрязвано оформяно разделяно ,ГМО модифицирано,пълнено с Ботулин с Ботокс с Хиалурон с Силикон за мифка ни едноот тях не повдигна въпросът и темата за визуалният и основно психичният тормоз оказван и прилаган от тях-жените в//у мъжете.А то там е разковничето над 99.9% в период от пребитите женички са от това . Факт-кифлопроводящите безумия живеят 2 пъти по дълго от мъжете.Нямат отговорността на мъжете , тежката работа им е спестена къща на градят ,а вече и не могат и да хранят или въртят. Не готвят нищо не правят нищо освен да си мислят ,че мъжът им е длъжна даденост,необходима за да им прави и плаща процедурте за да приличат ежедневно на Жокерът от Батман .

Смени средата. Иди в библиотеката, в някоя книжарница, на театър или опера. По бардаците свястна няма да намериш.

Аз съм си решил проблема с хибридите. Взимам периодично само ескорт от млади 23-24г студентки без модификация при влизане ми показва медицинските си тестове правени в избрана от мен клиника и си прекарвам чудесно. Получавам точно това за което плащам. Усмихната винаги в форма ,свежа жена готви, чисти и прави точно това ,което и кажа лии поискам. Ти си си виновен в днешно време да търпиш от люлка до гроб някоя психо -диагноза и да се ангажираш с прищевките и ...не се обиждай ти си си виновен.

Ко речи??

Ако до сега са се визприемали симптоомите при мъжете като общовалидни, следва да се въведе и обратната система-започва се отново, като имената на децата са по името на майката и на нейната майки

Поредната тъпоумна женска полюция!!!!! Ало, стрино, какъв е процентът на инфарктите сред жените спрямо тези сред мъжете? Ако при 10 инфаркта при мъжете имаш 1-2 при жените, тогава естествено че класическите признаци ще са тези срещани при мнозинството на случаите(10)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Сега стана ли ти ясно защо едните признаци са типични?! Хайде почнете да си използвате мозъците най-сетне, а не само да мрънкате и се оплаквате колко сте дискриминирани!!!!!!!!!!!!

Чичо, данните не са мои. На екип мъже са. Коментарът по темата е мой. Ако имаш недиагностициран инфаркт, заради наличието на атипични симптоми, имаш и нелекувано сърдечносъдово заболяване. Тоест, рано или късно следващият ще е типичен и фатален. Ама тя логиката на нещата върви и след точката в изречението, за който е функционално грамотен

"защо не се каже, че мъжете най-често проявяват два или три от тях? Кой е решил, че мъжката симптоматика трябва да бъде норма, а женската - отклонение от правилото?" Мамицата ви мръсна джендърска, няма да ви мине номера тука.

Казва го статистиката. И при мъжете се случва, но е изключение. При жените по-скоро е изключение "типичната" симптоматика. Само че атипичната не се взима предвид например при викане на спешна помощ или като звъннеш на джипито си. Ще те пратят на ревматолог или гастро.