Жена е починала в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си, съобщи Дарик радио.

Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, НЗОК заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието й не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака", обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.

"Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието", допълни Кацаров.

Директорът на болницата проф. Генчо Начев каза пред "24 часа", че жената е починала, защото е била тежко болна. Тя лежала в болницата и очаквала сърдечна клапа, но никой не е искал доплащане от нея. Това са хора в тежко състояние и точно затова им се поставя клапа, а не се пристъпва към конвенционална хирургия. Много от тях умират и не могат да дочакат клапа", каза той. Жената не е била в спешно, а в относително добро състояние. Ритъмно нарушение на сърцето посочи професорът като вероятна причина за смъртта.

 "Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа. Когато дойде, беше в крайно тежко състояние", заяви обаче проф. д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница "Св. Екатерина", пред Нова телевизия.

Това било причината да чакат фирма да ги снабди.

 "Жената чакаше за клапа. В процеса на чакане дойде в тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени на клапите обаче не държим на склад такива клапи. Пациентите ни са възрастни, болни хора, те затова подлежат на тази процедура - интервенционално поставяне на аортна клапа, тъй като са с тежки противопоказания за стандартната хирургия. В един момент трябва да им кажем и им казваме, за съжаление хората се разплакват и си тръгват, че 10 000 лева трябва да доплатят. Това са пенсионери, обикновено няма откъде да ги намерят. Даже да започнат да търсят от роднини, познати, това изисква време, а те време нямат и разчитат на нашата бърза реакция", заяви още тя.