Епицентърът е на 147 км северно от Букурещ и на 45 км от град Фокшани, област Вранча на дълбочина 98 км по данни на Европейския сеизмологичен център. Трусът е усетен в Румъния, България, Молдова и западната част на Турция.

Земетресението е усетено на много места у нас, главно по високите етажи на населените места в Северна България, съобщиха за БНР от Националния институт по геофизика към БАН.

Трусът е усетен в Русе, Добрич, Видин, Силистра, Разград, Дулово, Шумен, Варна, Сливен и на други места в страната.

Няма данни за пострадали и за материални щети.

Дежурният сеизмолог Илияна Попова каза за БНР, че земетресения с подобна сила нямат разрушителен ефект. По думите й земетресенията във Вранча обичайно се усещат на голяма територия.

Много хора в Румъния заявяват, че земетресението е било достатъчно силно, за да ги събуди, съобщават румънски медии. Трусът беше продължителен и силен, каза жител на Галац, който се намира на 117 км от епицентъра.

Районът край Вранча е отдавна познато сеизмично огнище. Последното голямо земетресение там бе на 4 март 1977 година с магнитуд от 7,4 по Рихтер. В Румъния тогава загинаха стотици хора, на столицата Букурещ бяха нанесени големи материални щети. Значителни поражения имаше и в България. Най-пострадал бе град Свищов, където загинаха повече от 100 души и бяха разрушени редица  сгради.