Това е една от версиите, по които работят в МВР, съобщи в. “24 часа”.

Бизнесменът е разпитван още в първите часове след бягството на рецидивиста Пелов и другия затворник - Радослав Колев, които все още се укриват.

Пказания са дали синът на Пелов, който вчера беше задържан, братя с фамилия Ерменкови и още няколко души от обкръжението им.

“Ако не изляза от затвора, той ще влезе при мен, защото знам за много престъпления”, заканвал се Пелов.

Докато беше под домашен арест, Владимир Пелов беше подозиран за серия от престъпления в Ботевград, които още не са разкрити. За поръчител се сочи точно бизнесменът, който официално се занимава със земеделие, хазарт и ресторантьорство. Двамата са близки приятели от години. След като Пелов влезе зад решетките през март 2016 г., синът му често бил засичан в компанията на боса, а колата му - в двора на къщата му.

Бизнесмен и земеделски производител от Ботевград е бил много близък с Владимир Пелов, като именно в негов имот той е опитал да се скрие от органите на реда след грабеж през 2011 г., потвърди бившият началник на ОДМВР-София Николай Николов пред bTV.

„Този човек е много опасен. Безскрупулен е, много подготвен физически, психически много здрав, трудно пробиваем е, може да извърши всяко престъпление”, подчерта Николов и призова гражданите да не проявяват „излишна храброст”.

В кримиконтингента на Ботевград се знае от година и половина, че Пелов подготвя бягство. Две седмици преди да избяга от затвора, Пелов е бил особено активен в килията си, сочат данни от разпитите на другите затворници. Бягал на място, обикалял килията на бърз ход, правел лицеви опори. Усилените тренировки направили впечатление на останалите. Освен това Пелов бил един от най- активните във фитнеса, когато имал възможност да тренира.

Поне десет са устните сигнали към администрацията, че той подготвя бягство от затвора. Само един от тях е оформен в писмен вид до МВР. Полицаите, които работят със затворници, са проучили казуса тогава. Вчера вътрешният министър призна, че още миналото лято са подали сигнал до Министерството на правосъдието, че се готви такова нещо.

В последната година рецидивистът, който е известен като опитен манипулатор, се сближил с 20 г. по-младия Радослав Колев. След бягството от затворническата администрация са убедени, че Пелов го е обработил и уговорил за бягството, защото му трябвало съучастник. Колев излежава присъда за убийството на хомосексуалист и опит за убийство на партньора му през 2014 г.

Бягството

Следобяд Пелов и Колев напуснали килията си и под конвой били съпроводени на първия етаж на затвора. Наредили се на опашка заедно с други пандизчии пред стая, от която да получат пратка от близките си. Трябвало да вземат колет с телевизор. Всеки багаж, който съдържал електронни уреди, обаче минавал през скенер за проверка от технически сътрудник на затвора. В стаята служителят бил сам. От затворниците го деляла само леснопреодолима преграда.
Пелов влязъл с боен пистолет, а Колев - с нож. Техническият сътрудник бил повален с един удар за секунди.

След това убийците прескочили преградата. С няколко крачки стигнали до охраната на втори пост и го заплашили с оръжията. От страх той не могъл да реагира своевременно и да задейства алармата. Само сложил ръката си на бутона, който да им отвори голямата метална врата към централния изход. Убийците преминали през 5-те стълала до вратата и излезли светкавично навън. Там открили огън - Пелов стрелял 3 пъти, за да сплаши дежурния на първи пост.

Свидетел на последния епизод от бягството е чистачка, която започнала да крещи и преследва Пелов и Колев поне 100 метра. Затворниците тръгнали към пряка на парадния вход. Там ги чакало сиво рено с фалшиви номера. След бегълците тръгнали и дежурен офицер, по който също било стреляно, и други 7-8 човека, но напразно. Цялото бягство е траело около 6 минути, показали записите от камери.

Вчера заради бягството, по разпореждане на премиера Бойко Борисов оставки подадоха временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.