В момента максималната присъда за такова престъпление е до 6 години затвор.

Председателят на съсловната организация доктор Цветан Райчинов обясни пред Дарик радио, че санкцията в двата случая трябва да бъде еднаква, тъй като до момента няма ефективна присъда за насилие върху медицинско лице. Той коментира, че най-често при нападение върху лекар виновникът се подвежда под отговорност за дребно хулиганство, за което санкцията обикновено е глоба.

„Трябва да се приравнят тези случаи на побой, на насилие над лекари и въобще медицински служители, защото те са по работните си места, изпълняват си задълженията и са част от системата на сигурността на страната. Ние за втори път правим това предложение. Миналата година, когато имаше бити лекари във Враца, направихме такова предложение. Поискахме среща с вътрешния министър. Нямаше отговор", оплака се Райчинов.

Преди два дни десетки роднини на пострадали при катастрофа роми се събраха пред Спешния център на варненската болница, за да изразят недоволството си от лекарите. От агресивното поведение на тълпата беше счупен параван в лечебното заведение.
Според Наказателния кодекс, ако бъде упражнено насилие или бъдат отправени заплахи от участници в тълпа към полицаи, наказанието е от 2 до 8 години затвор. От лекарския съюз искат и в този случай да има промяна в закона и при подобно престъпление, извършено спрямо медицинско лице, наказанието да е същото.

"Скоро лекарите в България ще се окажат в Червената книга. Това трябва да е ясно!", заяви междувремнено пред БНР главният секретар на БЛС Димитър Ленков.
„Искам да подчертая, че в повечето случаи, това е една неоправдана агресия от страна на нашите пациенти, която е необяснима. И когато се стараеш и даваш всичко от себе си, а от среща получаваш агресия, това те демотивира да изпълняваш както трябва своята работа. Ние сме поставени в много тежки, в екстремни ситуации. Непрекъснато се намаляват и средствата за здравеопазване. От другата страна са непрекъснато нарастващите искания на пациентите за качествена медицинска помощ. Ние сме между чука и наковалнята. Като се прибави и агресията, това демотивира лекарите и те един по един напускат България", аргументира се той.