Според него това деяние е сходно с умишленото причиняване на телесна повреда. Да предлагаш храни с изтекъл срок на годност или неустановен произход, е равносилно на продажбата на дрога, коментира още Войнов пред в. "24 часа". И в двата случая, който го прави, знае какъв е ефектът за здравето на хората. Би следвало да се криминализира и всеки да си понесе заслуженото, ако се опита да предложи такава храна, допълни той.

Преди дни министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че храните с изтекъл срок трябва директно да заминават към екарисаж, без да се връщат на производителя, а тези, на които им остават дни до срока или са с лош търговски вид, да се предоставят на социални домове. Министърът предложи още драстично по-високи глоби за нарушителите.

Това деяние би следвало да се криминализира - хора, които умишлено предлагат храни с изтекъл срок на годност и такива, които са без произход. Имали сме доста случаи, когато търговци сме ги хващали многократно и санкциите не помагат, заяви Йордан Войнов.

Според него, когато нарушителите са предавани на прокуратурата нямало основание да им се повдигне обвинение, тъй като не е разписано това нещо в закона. Някои умишлено го правят това. Особено пък такива, на които веригите връщат такива продукти, те след това съзнателно ги препакетират и отново ги пускат в търговската мрежа. Това е недопустимо, съответно и криминално деяние, допълни шефът на агенцията по храните.