МВР и НСО предприемат сериозни мерки за сигурност заради посещението на папа Франциск у нас. Големи райони от столицата ще бъдат блокирани от полицията на 5, 6 и 7 май, а движението по част от магистрала "Тракия" на Гергьовден ще бъде спряно. Това съобщиха от вътрешното ведомство на специален брифинг по повод предприетите мерки във връзка с апостолическото пътуване на папата в България

"На 6 май преди обяд движението по автомагистрала "Тракия" посока Бургас ще бъде отклонено по пътен възел "Запад" - Пловдив на 119 км до пътен възел "Плодовитово" на 165-ти км. Тази временна организация ще бъде създадена в следобедните часове по обратен ред", обясни директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков.

От МВР призоваха шофьорите да бъдат търпеливи.

Възможно е папа Франциск да излезе извън протокола и мерките за сигурност, да отиде до определени граждани, да се срещне и да се поздрави с тях, заяви зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Тодор Гребенаров.

Той обясни, че временният оперативен щаб, който отговаря за посещението се е запознал чрез видеоматериали и посещение във Ватикана, за това какъв е редът за охрана и сигурност, и как преминават събитията, в които участва папа Франциск.

Освен от НСО, които ще отговарят за личната охрана и транспорта на папа Франицск и официалната делегация, ще участва и охрана от Ватикана.

Създали сме така организацията, че всеки, който желае да присъства на събитията, да се чувства добре дошъл, въпреки мерките за сигурност, зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

За всяко едно от събитията ще има множество КПП-та, през които ще бъдат пропускани гражданите. Те ще бъдат проверявани на скенер и металодетектор. Забранено е внасянето на оръжия, като МВР призовава желаещите да посетят събитията да не носят обемисти раници, за да не се бави проверката. Забранено е и използването на дронове. Разрешени са чадърите, дъждобраните и бутилки от по половин литър, но не и алкохол. Организирани са центрове на Червения кръст и Бърза помощ по места.

Гражданите, колкото се може по-рано да се явят на местата, за да бъдат проверени, призоваха от МВР. В София и Раковски, КПП-та ще започнат да работят три часа преди началото на мероприятията.

За гражданите в неравностойно положение за всяко едно от събитията е създадена организация, те ще бъдат напътствани от доброволци.