Румънският Конституционен съд публикува днес мотивацията на решението си по случая, в който гей двойка, сключила брак в Белгия, поиска бракът им да бъде признат в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре.

В мотивацията съдиите от Конституционния съд посочват, че семействата, съставени от еднополови двойки, са признавани и защитавани от румънската конституция.

"В тази светлина (. . .) Конституционният съд установява, че връзката, която има една двойка, съставена от лица от един пол, влиза в сферата на понятието личен живот, както и на понятието семеен живот, подобно на връзката, установена в една хетеросексуална двойка - факт, който определя защитата на фундаменталното право на личен и семеен живот", посочва Конституционният съд.

Публикуването на мотивацията на решението идва само седмица преди насрочения за 6 и 7 октомври референдум за промяна на конституцията, така че да бъде уточнено, че семейството се основава на брак между мъж и жена, а не между съпрузи, както е в момента.

През юли Конституционният съд прие жалбата на румънско-американска гей двойка във връзка с правото им на свободно движение и престой, но председателят на съда уточни, че не става въпрос за признаването на еднополовите бракове.

Румънецът Адриан Коман и неговият американски партньор Клейборн Хамилтън водиха продължила шест години съдебна битка за официално признаване на техния брак в Румъния.

Съдът се произнесе, след като базираният в Люксембург съд на Европейския съюз заяви през юни, че страните членки на ЕС не трябва да ограничават правото на пребиваване на гражданин на ЕС, като отказват да предоставят право на постоянно пребиваване на неговия или нейния съпруг от същия пол.