Изслушването в Люксембург идва, след като румънският Конституционен съд поиска от Европейския съд да се произнесе по случай, в който румънско-американска гей двойка поиска бракът й да бъде признат в Румъния, пише Ню Йорк Таймс.

Румъния, Полша, Словакия, България, Литва и Естония в момента не предлагат законова защита на еднополовите двойки.

Юстина Йонеску, румънски адвокат, заяви пред съда, че бракът би трябвало да бъде признат въз основа на принципа на ЕС за свободното движение.

"Вярваме в мъдростта на европейските съдии и се надяваме, че ще успят да вземат решение в наша полза, което да поправи несправедливостите в Румъния", казва Адриан Коман, който се бори от 2012 г. бракът му с американския гражданин Клейборн Хамилтън да бъде признат в Румъния.

Противопоставянето на еднополовите връзки в Румъния е доста силно, там хомосексуалността беше декриминализирана през 2002.

Официални представители на Европейската комисия уточниха, че еднополовите бракове или граждански партньорства са признати или се ползват със законова защита в 22 от 28-те членки на ЕС.

От 1 октомври еднополовите бракове в Германия са разрешени. Депутатът от "Зелените" Фолкер Бек използва датата, за да се омъжи за приятеля си - българина Адриан.

Кралство Нидерландия беше първата държава в света, която разреши еднополовите бракове. Това стана през 2001 г. След тях редица европейски държави също узакониха еднополовите бракове.