Министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща в Министерството на външните работи (МВнР) посланика на Република Северна Македония в България Агнеза Поповска, съобщиха от ведомството. Причината е недопускането на евродепутата Андрей Ковачев и още трима българи до военното гробище в Ново село в Деня на храбростта и българската армия.

По време на разговора министърът е изразил силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Република Северна Македония на ГКПП "Ново село", които на 6 май тази година не допуснаха влизане на територията на страната на евродепутата Андрей Ковачев, който е притежател на дипломатически паспорт, на Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет", както и на други трима български граждани, с което е било възпрепятствано тяхно участие в отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село, се посочва в съобщението.

Министър Кондов е заявил, че разглежда подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва.

От българска страна беше посочено, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци. Министър Кондов подчерта, че подобни действия на официални институции в Република Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.

Още на 6 май МВнР на Република България публикува на сайта си позиция, в която изрази силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат тези действия.

По-рано от македонското външно министерство обясниха защо евродепутатът не бе допуснат на територията на РМС. В групата, с която пътувал Ковачев, имало хора, "за които МВР в Северна Македония знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност". Уточниха, че Андрей Ковачев не е сред тях, "но компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал".