Външното министерство на Северна Македония обясни в официално съобщение защо евродепутатът Андрей Ковачев не бе допуснат да влезе в югозападната ни съседка, където възнамеряваше да отбележи Деня на храбростта и българската армия на военните гробища в Ново село.  

"В групата, която е пътувала към българското военно гробище край Ново село на 6 май и на която "поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония, съгласно Закона за чужденците, е забранено влизането" в РМС, е имало лица, за които МВР в Северна Македония знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Андрей Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал", съобщиха от Министерството на външните работи на Република Северна Македония. 

От там добавят, че всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, както и че за македонското правителство членството в ЕС е приоритетен въпрос. "За целта всички правителствени и административни ресурси са насочени за успешното приключване на процеса на скрининг и отварянето на първия клъстер", посочват от македонското МВнР.

"В същото време се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени. Чувствителността на този процес не оставя място за поемане на най-малкия риск, който би повлиял негативно на успешното прилагане на промените", пише още в съобщението, цитирано от БТА. 

Ковачев, заедно с още трима българи, сред които и председателят на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски, бяха спрени на 6 май на ГКПП Ново село. Случилото се предизвика реакции както от страна на България, така и в Европейската народна партия и Европейския парламент. 

На следващия ден говорителят на македонското вътрешно министерство Тони Ангеловски обясни пред местния Канал 5, че това било "поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония". 

"Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата", каза още Ангеловски.