Евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима българи не са допуснати от граничните власти на Република Северна Македония, за да присъстват на събитие, с което трябваше да почетат паметта на загиналите нашенски воини край Ново село. Ковачев уточни, че никой от тях не е задържан.

"Повече от 10 години на Гергьовден ходя на военните гробища в Ново село, за да отдам почит на загиналите за Отечеството. Церемонията е организирана от Фондация "Българска памет" заедно с нейния председател Милен Врабевски", обясни Ковачев пред БТА. "Този път, за огромна моя изненада, не бяхме допуснати - аз, Милен Врабевски и още трима души - да влезем на територията на Република Северна Македония, без да ни дадат никакво обяснение", каза евродепутатът. Той добави, че им е даден "един лист, на който пише, че има постановление, че не се допускаме в Република Северна Македония".

"Аз съм изключително озадачен от това, защото само преди няколко дни имахме среща с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Ние ги подкрепихме за започване на преговорите за членството в Европейския съюз. За мен е неясно защо е това отношение", коментира Ковачев.

По думите му поредният случай, при който български граждани не са допуснати в РСМ да отдадат почит на загинали за Отечеството, се дължи на факта, че "инерцията от старото време, от времето на Югославия в техните служби е много силна". Той допусна, че е възможно дори на ниво министри да не са запознати какво правят граничните власти.

"Аз информирах външния министър Буяр Османи, който заедно с премиера Димитър Ковачевски са в Ню Йорк, и той също не знаеше каква точно е ситуацията", допълни Андрей Ковачев.

Според Ковачев т.нар. "дълбока държава" функционира все още и тя не желае европейско членство, а се опитва да го саботира.

"Няма по-хубаво от това на един такъв празник да отдадем почит на загиналите, съвсем по европейски, със знамето на Република Северна Македония, с българското знаме - нещо, което се прави от 16 години от Фондация "Българска памет"; с химна на България, на РСМ и на Европа; с деца, с цветя, със служба на струмишкия митрополит Наум", добави евродепутатът. Той посочи, че е било предвидено да има съслужение с представители на Българската православна църква. "Изключително хубаво нещо, което беше помрачено и не мога да разбера защо", каза той.

МВнР: Безпредедентен инцидент

Министерството на външните работи на Република България изразява силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима български граждани.

Събитието по повод празника се организира традиционно от години насам в Ново Село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация "Българска памет" чрез церемония на българското военно гробище със заупокойна панахида.

За първа година церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви, на която присъстваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и ученици от България. Българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години беше възстановено именно със средства на Фондация "Българска памет".

Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония.

Във връзка с днешния безпрецедентен инцидент, Министерството на външните работи подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения.

В отсъствието на основния организатор - председателя на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски, и на европепутата Андрей Ковачев, на българското военно гробище край Ново село в Северна Македония беше отбелязан Денят на храбростта и българската армия.

"Вярвам, че европейските ценности са по-силни и това никога няма да се повтори, и ще направим всичко възможно да доближим Европа до Република Северна Македония", каза посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов, изразявайки огорчението си от това, че Врабевски и Ковачев не са били пуснати да влязат в страната.

Мемориалът на българските воини от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и Втора пехотна Тракийска дивизия, загинали в Балканската война (1912-1913), Междусъюзническата война (1913) и Първата световна война (1914-1918) в Ново село е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище, той се е превърнал в място, което се посещава не само на Гергьовден.

И днес на българското военно гробище край Ново село пристигнаха много хора, а отбелязването започна с химните на България, Република Северна Македония и химна на Европа, изпълнени от оркестъра на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

В присъствието на посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов, генералния консул на страната ни в Битоля Николай Димитров, кмета на Петрич Петър Бръчков и зам. кмета на града Борислав Коларов отбелязването започна със заупокойна молитва за загиналите български воини. На церемонията присъстваха и военните аташета на Италия, Хърватия, САЩ, Украйна, представители на национална гвардейска част, ученици от основни, средни и професионални училища от София, Рибново, Якоруда, Белица, Сърница, Абланица, Вълкосел, Слащен, Банско и Петрич.

За пръв път на територията на Република Северна Македония бе осъществено съслужение на свещеници от Българската православна църква и православната църква на Северна Македония - Струмишкият митрополит Наум и игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

"Ние сме преди всичко православни християни и трябва да открием любовта помежду си, както ни учи Христос, защото тя е тази, която ни съединява", каза митрополит Наум.

"Бог превръща старите врагове в днешни приятели. Тези съвместни чествания са израз на нова цивилизованост, за общото бъдеще, което трябва да следва бъдещето, което ни е завещано и от загиналите тук войници, и на тези срещи ще има още повече хора, което е доказателство за зрелостта на всяка нация, която иска да стане част от европейското семейство", каза архимандрит Никанор.

"Ставаме свидетели на никому ненужна омраза мижду народите, но се събрахме на този военен мемориал, където почиват костите на предците ни, които са се борили за нещо различно, за по-добър свят и хора. Ще запазим упорито уроците от подвизите, които погребаните тук воини са направили, но и тези, които днешната история и събития ни дават", посочи заместник-кметът на Петрич Борислав Коларов.

С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите, а венци на мемориала бяха поднесени от министъра на отбраната на България, от посолството на страната ни в Скопие и генералното консулство в Битоля, от името на д-р Милен Врабевски, от кмета на Петрич и от общинския съвет на Доспат, от Фондация "Българска памет", както и от военните аташета на Италия, САЩ, Украйна, Хърватия.

Българското военно гробище в Ново село е едно от малкото запазени в Република Северна Македония, припомня БТА. В него са погребани 71 български офицери и войници от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и 2-а пехотна Тракийска дивизия, загинали в Балканската война (1912-1913), Междусъюзническата война (1913) и Първата световна война (1914-1918).

Петнадесет от войниците са родом от селища, които днес са в пределите на Република Северна Македония, двама са от с. Ново село, трима от Егейска Македония, двама от Западните покрайнини, по един от Източна Тракия, Косово и Северна Добруджа. В гробището са погребани и трима сърби, единият от които пленник, а другите двама - жандармеристи.

Българското военно гробище в Ново село е едно от над 450-те български военни гробища, намиращи се на територията на Република Северна Македония. Гробищният парк е издигнат след Първата световна война.