Започва строителството на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей в центъра на София.

Част от елементите за скулптурата на Пламен Деянофф - български художник, живеещ в Австрия, бяха доставени на площадката в Градската градина пред Народния театър в сряда. Издигането на къщата ще продължи няколко дни, а днес напредъкът по проекта ще бъде проверен от кмета Йорданка Фандъкова и австрийския президент Александър Ван дер Белен, който пристига на официално посещение в страната.

Поставянето на инсталацията в центъра на София беше разрешено от Столичния общински съвет по предложение на Австрия. Първоначалното намерение беше "Бронзовата къща" да бъде поставена в началото на годината. След това срокът беше изместен за края на февруари, а последната информация беше, че частите за инсталацията пътуват от Австрия към София.

За поставянето на скулптурата, която е с размери 7 на 7 метра и височина 14 метра, площадката на мавзолея беше укрепена. За целта бяха отпуснати 100 000 лева от общинския бюджет, които освен за това пространство, трябваше да отидат и за укрепване на подземните галерии на мавзолея. Не е ясно каква част от сумата е била отделена само за площадката на "Бронзовата къща".

Инсталацията "Бронзовата къща" е дело на живеещия в Австрия български художник Пламен Деянофф. Скулптурата-сграда е изработена от масивни бронзови елементи и според автора е вдъхновена от традиционната българска архитектура и специално от Хрельовата кула в Рилския манастир. Изработката на скулптурата се финансира от Деянофф, Австрия плаща за транспорта, а Столичната община трябваше да осигури пари за фундамента на инсталацията, за охрана, осветление и застраховка

С тази арт-инсталация Столична община поставя символично началото на своя проект за превръщането на пространството в галерия за съвременно изкуство.